Comisia Europeană (CE) pregătește măsuri în cazul produselor cu dublu standard. În acest context, DC News a realizat un sondaj.
CE a propus "Noile avantaje pentru consumatori" menite să asigure că toţi consumatorii europeni beneficiază pe deplin de drepturile conferite de legislaţia Uniunii. În privinţa produselor de consum cu dublu standard de calitate, în urma orientărilor Comisiei din septembrie 2017, "Noile avantaje pentru consumatori" vor actualiza Directiva privind practicile comerciale neloiale, astfel încât aceasta să prevadă în mod explicit că autorităţile naţionale au competenţa de a evalua şi de a lua măsuri în cazul practicilor comerciale înşelătoare care presupun comercializarea unor produse ca fiind identice în mai multe state membre atât timp cât compoziţia sau caracteristicile lor diferă în mod semnificativ.
Pachetul de propuneri va extinde protecţia consumatorilor în mediul online şi va clarifica faptul că legislaţia UE interzice practicile de comercializare a produselor cu dublu standard de calitate care îi induc în eroare pe consumatori, precizează CE.
DC News a realizat un sondaj pentru cititorii site-ului, care au răspuns la următoarea întrebare: Credeți că măsurile luate de CE vor proteja consumatorii în cazul produselor cu dublu standard?
După cum se poate observa în imaginea de mai sus, o majoritate covârșitoare, 80,72% (21.473 de persoane), consideră că măsurile nu vor proteja consumatori. Doar 19,28%, adică 5.130 de persoane, au răspuns afirmativ.
Neîncrederea, în creștere
Rezultatul sondajului denotă o neîncredere în instituții, consideră jurnalistul Val Vâlcu.
"Se străduiesc să facă bine. Să treacă strada cu tot felul de reglementări, reguli. În prezent, oamenii își doresc să fie protejați, însă nu au încredere. Poate pentru că știu că e vorba de companii puternice, iar publicul vede că autoritățile românești nu sunt capabile să proteje cetățenii în fața abuzurilor comercianților. Având experiența nefericită din țară, oamenii nu consideră că aceste măsuri îi pot proteja cu adevărat. Deși UE a redus tarifele de Roaming, a dezvoltat protecția datelor, având multe alte inițiative și acțiuni, românii nu cred că vor fi protejați" a spus jurnalistul.
"Neîncrederea este în creștere, mai ales în România. Cifrele vorbesc de la sine", a concluzionat Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu