Comisia Europeană, mesaj pentru România. USR, reacție

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, consideră poziţia venită miercuri, de la Comisia Europeană privind modificările legilor Justiţiei, drept un "mesaj de avertizare" că "abuzul asupra Justiţiei este un element care destabilizează şi afectează grav relaţia României cu UE şi cu valorile democratice ale acesteia". 

"Mesajul venit astăzi de la Uniunea Europeană, de la Bruxelles, nu face decât să confirme mesajele pe care societatea din România le transmite actualei guvernări, de peste un an de zile. Sunt mesajele care spun că statul de drept nu este un element opţional al domnului Dragnea. Este un mesaj care confirmă de fapt că, pentru rolul nostru în UE, menţinerea unei Justiţii funcţionale şi menţinerea principiilor fundamentale ale statului de drept, sunt condiţii care nu pot fi discutate şi ceea ce face actuala guvernare reprezintă din punct de vedere al relaţiei cu UE, extragerea, ruperea României din ceea ce înseamnă UE şi valorile acesteia. Este încă un mesaj de avertizare, după cel venit de peste Ocean, după cel venit din partea partenerilor noştri strategici, Uniunea Europeană confirmă deja a treia oară, faptul că abuzul asupra Justiţiei este un element care destabilizează şi afectează grav relaţia României cu UE şi cu valorile democratice ale acesteia", a declarat Dan Barna.

Comisia Europeană a transmis miercuri că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din Justiţie. 

Reacția Comisiei Europene

"Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, publicată pe site-ul Comisiei. 

În aceeaşi declaraţie se mai atrage atenţia, că, "o condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile". 

Comisia Europeană "face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia îşi reafirmă disponibilitatea de a coopera şi de a sprijini autorităţile române în acest proces", potrivit declaraţiei comune a lui Jean-Claude Juncker şi a lui Frans Timmermans, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel