Comisia Europeană nu permite mărirea bugetului pentru Apărare. Nuland: Aliații să-și respecte promisiunea

Comisia Europeană a respins solicitarea României de a suplimenta bugetul Apărării cu 0,3% din PIB, în timp ce americanii insistă ca toți aliații să-și asume angajamentul luat la summit-ul NATO din Țara Galilor, de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru Apărare.

"În ciuda discuţiilor ce au avut loc anul trecut la nivelul Ecofin (Consiliul miniştrilor de Finanţe - n.r.), Comisia a refuzat să accepte o soluţie referitoare la cheltuielile suplimentare de apărare în cadrul discuţiilor referitoare la deficitul bugetar aferent anului curent, deşi avem o graniţă lungă cu Ucraina", a declarat într-un comunicat ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, conform Mediafax.

Pactul pe Apărare a fost primul semnat de liderii partidelor politice și președintele Iohannis, în urmă cu două săptămâni, în urma negocierilor de la Cotroceni. Acordul politic prevede ca, începând din 2017, Apărarea să primească cel puțin 2% din PIB vreme de 10 ani.

Din bugetul total al Ministerului Apărării de aproximativ 9 milliarde lei, circa 3 miliarde lei sunt alocate forţelor terestre, 2,7 miliarde lei forţelor aeriene şi 1,1 miliarde lei forţelor navale.

Premierul Ponta a declarat recent că președintele Iohannis va trebui să ceară o derogare creditorilor internaționali pentru a putea suplmenta bugetul Apărării.

Nuland: Unii aliați fac pași înapoi

În cadrul unui discurs susținut marți la Institutul Brookings, asistentul secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a subliniat că aliații trebuie să-și respecte angajamentele privind bugetul alocat apărării.

"NATO este o alianță defensivă; scopul nostru este de a descuraja agresiunea; dar dacă asta nu se întâmplă, trebuie să fim pregătiți. SUA au investit peste 1 miliard în acest efort și pentru susținerea securității partenerilor noștri estici. Toți aliații trebuie să contribuie cât de mult au posibilitatea și toți trebuie să-și țină promisiunea privind cheltuielile din Țara Galilor - unele guverne deja fac pași înapoi", a declarat Nuland. (sursa - Departamentul de Stat al SUA)

Vâlcov cere reevaluarea o perioadă de patru ani a calendarului pentru MTO ( Medium Term Objective - obiectivul bugetar pe termen mediu - n.r.).

Mulţumim Comisiei Europene pentru eforturile făcute pentru a elabora Comunicarea privind flexibilităţile Pactului, dar considerăm că sunt necesare discuţii viitoare privind anumite aspecte. Credem că doar consolidarea fiscală, fără a ţine cont de alţi factori şi specificităţi ale statelor membre nu reprezintă o politică adecvată", a spus Vâlcov.

Ministrul a menţionat că toate statele membre trebuie să beneficieze de un tratament corect şi echitabil.

"Realitatea este că, în timp ce unele state au luat măsuri dure pentru a-şi reduce cheltuielile şi deficitele, acest lucru nu s-a întâmplat cu toate statele din Uniune Europeană. România trebuie să investească în infrastructură şi pentru acest obiectiv avem nevoie de spaţiu fiscal. Investiţiile în infrastructură de transport concomitent cu menţinerea unui obiectiv bugetar pe termen mediu ambiţios, va face ca România să poată atinge nivelul mediu european de km de autostradă raportată la suprafaţă în 50 de ani. De aceea este dificil pentru România să realizeze obiectivul bugetar pe termen mediu în anii următori. Consider că este mult mai corect să discutăm sincer despre situaţia în care ne aflăm decât să nu ne respectăm angajamentele aşa cum au facut alte state anul trecut", a spus ministrul, în comunicat.

Iohannis, după discuția cu Nuland: Au fost două subiecte cheie

El a mai afirmat că este nevoie de reevaluarea calendarului întrucât indicatorii economici şi evoluţiile specifice sunt diferite acum faţă de momentul în care a fost stabilit acest calendar.

MTO este un indicator calculat pentru fiecare stat membru în parte, definit prin copactul fiscal, care priveşte nivelul deficitului structural şi prin care Comisia Europeană încearcă să se asigure că deficitele publice nu vor mai depăşi pragul de 3% din PIB nici în condiţii de contracţie economică.

Astfel, deficitul structural anual trebuie să fie de cel mult 1% din PIB în intervalul 2015-2017. Pentru anul în curs, se adaugă 0,25% din PIB pentru cofinanţarea proiectelor susţinute din fonduri europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel