Comisia Europeană pe înțelesul tuturor. De ce este considerată "organul executiv al UE"

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Potrivit fișelor tehnice descriptive ale Uniunii Europene de pe site-ul europarl.europa.eu, actualizate în aprilie 2024, "Comisia este instituția UE care are monopolul inițiativelor legislative, precum și competențe executive importante în domenii precum concurența și comerțul exterior".

Comsia "Este principalul organ executiv al Uniunii Europene și este alcătuită dintr-un colegiu de membri care reunește câte un comisar pentru fiecare stat membru. Comisia controlează punerea în aplicare a dreptului Uniunii și respectarea tratatelor de către statele membre;

Comisia conduce, de asemenea, și comitetele responsabile de punerea în aplicare a dreptului Uniunii. Fostul sistem de «comitologie» a fost înlocuit de noi instrumente juridice, respectiv actele de punere în aplicare și actele delegate", se mai arată în aceeași fișă tehnică.

În calitate de principal organ executiv al Uniunii Europene, Comisia este responsabilă de punerea în aplicare a dreptului Uniunii și de asigurarea respectării tratatelor de către statele-membre.

5. Sursa Foto... (care-este-situatia-actuala-a-spatiului-schengen---comisia-europeana-a-publicat-raportul_81763400.jpg)

FOTO: Agerpres

De la CECO la Comisie

Istoricul Comisiei Europene este marcat de evoluții importante, începând cu înființarea Înaltei Autorități pentru Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) în 1951.

Prin intermediul Tratatului de fuziune din 8 aprilie 1965, atât structurile executive ale CECO, CEE și Euratom, cât și bugetele acestor instituții (cea mai importantă dintre ele fiind Comisia) au fuzionat pentru a deveni o singură Comisie a Comunităților Europene, se mai arată în aceeași sursă. După expirarea Tratatului CECO, în 2002, Comisia a fost responsabilă pentru finalizarea operațiunilor și administrarea activelor CECO și pentru asigurarea finanțării activităților de cercetare din sectoarele aferente industriei cărbunelui și oțelului.

1. FOTO: Ager... (ursula-comisia-europeana2_44445900.jpg)

FOTO: Agerpres

Componența Comisiei. Modalitatea de desemnare

Comisia este alcătuită dintr-un număr de membri echivalent cu numărul statelor-membre ale Uniunii Europene. Tratatul de la Lisabona a stabilit principiul că fiecare stat-membru are dreptul să aibă un comisar, dar începând cu 1 noiembrie 2014, numărul comisarilor poate varia [a fost introdus un element de flexibilitate care permite Consiliului European să stabilească numărul de membri ai Comisiei - articolul 17 alineatul (5) din TUE].

Desemnarea comisarilor europeni urmează, de asemenea, anumite reguli. Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, propune Parlamentului European un candidat pentru funcția de Președinte al Comisiei.

După consultările necesare, Parlamentul European alege președintele cu majoritatea membrilor săi. Consiliul Uniunii Europene, format din miniștri de guvern din fiecare stat-membru, adoptă lista cu ceilalți candidați la posturile de comisar, hotărând cu majoritate calificată și de comun acord cu președintele ales, pe baza propunerilor făcute de fiecare stat-membru.

4. Foto: Unsp... (octavian-berceanu-comisia-europeana-ne-a-batut-obrazul_07387300.jpg)

FOTO: Unsplash

Responsabilități și răspunderi. Organizare și funcționare

Membrii Comisiei Europene își exercită funcțiile în deplină independență, fără a primi instrucțiuni de la niciun guvern sau organism extern. De asemenea, aceștia nu pot exercita alte activități profesionale remunerate (articolul 245 din TFUE).

Comisarii pot fi destituiți de Curtea de Justiție în cazul încălcării obligațiilor sau al abaterilor grave (articolul 247 din TFUE).

Comisia, în ansamblu, este responsabilă colectiv în fața Parlamentului European (articolul 234 TFUE). Dacă Parlamentul adoptă o moțiune de cenzură, toți membrii Comisiei, inclusiv Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe, trebuie să demisioneze.

Sub conducerea președintelui, Comisia se organizează în sectoare de activitate, fiecare comisar fiind responsabil pentru un anumit domeniu tematic. Președintele desemnează vicepreședinții, iar Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe este, de asemenea, vicepreședinte al Comisiei. Comisia dispune de un Secretariat General format din 33 de direcții generale și 20 de departamente specializate care se ocupă cu elaborarea și implementarea politicilor, legislației și fondurilor UE.

Membrii Comisiei se întâlnesc săptămânal pentru a discuta problemele sensibile și pentru a adopta propuneri. Deciziile sunt adoptate prin procedură orală sau scrisă, iar măsurile de management pot fi delegate unui membru sau adoptate prin subdelegare. Comisia are și agenții executive care gestionează sarcini delegate de Comisie, dar cu personalitate juridică proprie.

3. Imagine cu... (romania-se-clatina--comisia-europeana-ne-pune-la-colt-raspunsul-politic-a-fost-slab_72331400.jpg)

Sursa: Freepik

Competențele Comisiei. Rolul. Relația cu Parlamentul European

Comisia deține monopolul inițiativei legislative, elaborând propuneri pentru Parlamentul European și Consiliu [articolul 17 alineatul (2) din TUE]. Aceste propuneri includ inițiative legislative și bugetare, precum și negocierea acordurilor internaționale.

Comisia are competența de a formula recomandări și avize în domeniul economiei și al politicii externe. De asemenea, Comisia joacă un rol crucial în monitorizarea punerii în aplicare a legislației Uniunii și în executarea bugetară.

Comisia Europeană este principalul interlocutor al Parlamentului European în domeniul legislativ și bugetar. Parlamentul are dreptul de a acorda descărcarea de gestiune Comisiei și poate solicita prezentarea de propuneri și rapoarte. Comisia trebuie să mențină un dialog constant cu Parlamentul, inclusiv prin audieri și angajamente specifice.

Mai multe detalii, pe pagina oficială a Parlamentului European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel