Comisia Europeană prevede creșterea PIB-ului Poloniei, o inflație mai scăzută și un șomaj constant

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Este de așteptat ca economia Poloniei să crească mai rapid decât se credea anterior, după ce Comisia Europeană și-a publicat, luni, estimările revizuite pentru creșterea economică poloneză. 

Executivul UE consideră că PIB-ul polonez va crește cu 0,7% în 2023 și 2,7% în 2024, în creștere față de estimările anterioare de 0,4% în 2023 și 2,5% în 2024.

Potrivit comisiei, Polonia va înregistra o inflație de 11,7% în acest an, în timp ce ținta de inflație pentru 2024 a fost majorată de la 4,4% la 6%.

În ciuda unei performanțe puternice în 2022, este de așteptat ca creșterea economică să încetinească din cauza condițiilor de finanțare mai stricte, a cererii externe slabe și a nivelului de încredere în scădere. 

Cheltuielile publice, ca procent din PIB, vor rămâne ridicate în comparație cu anii dinaintea pandemiei, ceea ce face imposibilă restabilirea echilibrului bugetului guvernului și al sectorului administrației publice locale, a avertizat Comisia Europeană.

Oficialii UE prevăd că prețurile la energie vor continua să scadă în 2023, ajutate de scăderea prețurilor materiilor prime, printre alți factori. Slăbirea cererii interne și ratele ridicate ale dobânzilor ar trebui să conducă la o inflație mai scăzută în Polonia. 

Cu toate acestea, se anticipează că inflația va rămâne semnificativ peste ținta băncii centrale datorită creșterii salariilor (costuri ridicate cu forța de muncă), printre alți factori.

Comisia Europeană a estimat că rata șomajului polonez va crește ușor, până la 3,3% în 2023, înainte de a scădea treptat la 3,2% în 2024. De asemenea, se așteaptă ca salariile să continue să crească rapid, determinate de salariul minim și rata scăzută a șomajului. 

Între timp, potrivit datelor oficiale publicate de Statistics Poland (GUS), inflația a dat deja semne de încetinire, scăzând brusc de la 16,1 la sută, în martie, la 14,7 la sută în aprilie, scrie Rmx.news.

VEZI ȘI: Comisia Europeană e optimistă. Salariile ar putea creşte

La sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană estima un avans al PIB-ului României de 2,5% în 2023 şi de 3% în 2024. Atunci când vine vorba despre inflație, actualele estimări indică un nivel de 9,7% în 2023 şi la 4,6% în 2024, după ce, în previziunile anterioare, CE prognoza o inflaţie de 9,7% anul acesta şi de 5,5% anul viitor. „Creşterea economiei ar urma să continue, deşi într-un ritm mai lent decât în 2022, din cauza inflaţiei persistente, a înăspririi condiţiilor de finanţare şi a creşterii mai reduse a partenerilor comerciali. Inflaţia ar urma să atingă nivelul de vârf în 2023, iar indicele preţurilor de consum va rămâne peste ţinta de inflaţie în 2023 – 2024”, previzionează Executivul comunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel