Comisia Europeană a stabilit că prim-ministrul ceh Andrej Babis este în conflict de interese din cauza imperiului său de afaceri cedat unor fonduri fiduciare şi din acest motiv ţara ar putea pierde unele fonduri UE, relatează vineri ediţia online a cotidianului Hospodarske noviny, potrivit Reuters.
Concluziile, dacă vor confirmate de procedurile ulterioare, ar putea însemna că Republica Cehă pierde o sumă neprecizată constând în fonduri vărsate firmelor din domeniile agricol, chimic, alimentar, media şi sănătate pentru proiecte finanţate începând din prima parte a lui 2018, a scris cotidianul pe site-ul său, www.ihned.cz.
Aceasta ar fi o lovitură politică pentru Babis, care a negat cu fermitate încălcarea vreunor reguli. De asemenea, ar putea închide drumul alocării de fonduri de dezvoltare pentru firmele aflate în trecut în proprietatea lui Babis şi acum a unor fonduri fiduciare care îl au ca beneficiar pe Babis.
Oficialii ai Comisiei Europeni nu au putut fi contactaţi până acum pentru a comenta informaţiile.
Andrej Babis a precizat într-un mesaj către Reuters că respinge cu fermitate poziţia Comisiei. "Este doar o propunere preliminară care va fi analizată cu meticulozitate şi Republica Cehă va face propriile comentarii. Abia atunci Comisia ne va trimite un raport final. Resping cu hotărâre poziţia sa şi voi lupta pentru schimbarea ei", a precizat Babis.
"Cu siguranţă Republica Cehă nu va trebui să returneze subvenţii. Nu există niciun motiv pentru acest lucru, pentru că eu nu încalc nici regulile cehe, nici cele europene privind conflictul de interese", a adăugat el.
Ministerul de Finanţe ceh a confirmat că a primit un raport preliminar, dar a refuzat să-i confirme concluziile, afirmând că acesta s-ar putea schimba după comentariile furnizate de partea cehă.
Andrej Babis se confruntă cu o altă anchetă penală la Praga pentru presupusa utilizare inadecvată a două milioane de euro în fonduri UE în urmă cu un deceniu. El neagă că ar fi comis vreo ilegalitate şi în acel caz.
Principala firmă înfiinţată de Babis în ultimii 25 de ani este Agrofert, un conglomerat de circa 250 de companii, pe care Babis l-a cedat unor fonduri fiduciare în 2017.
Grupul primeşte zeci de milioane de euro anual în fonduri UE, majoritatea subvenţii agricole care nu sunt afectate de ancheta în curs.
UE a sistat plăţile către Cehia care reprezintă o rambursare a bugetului ceh pentru proiectele finanţate din fondurile structurale ale companiilor Agrofert. Ministerul de Finanţe a evaluat că aceste plăţi cumulează până în prezent 161 de milioane de coroane, respectiv 6,95 milioane de dolari.
Agrofert a precizat vineri că nu a fost contactată în acest caz şi şi-a reiterat poziţia că respectă legile în vigoare.
Criticii lui Babis susţin că acesta se confruntă cu mai multe conflicte de interese, pentru că Agrofert deţine două cotidiene naţionale şi un post de radio şi pentru că guvernul stabileşte politicile agricole, de mediu şi altele care afectează afacerile Agrofert.
Partidul Pirat de opoziţie a anunţat că va încerca să ajungă la o înţelegere cu alte formaţiuni de opoziţie pentru a solicita un vot de neîncredere în cabinetul minoritar condus de Babis dacă informaţiile despre concluziile Comisiei Europene se confirmă.
Guvernul, format de mişcarea populistă de centru a lui Babis şi de social-democraţii de centru-stânga, a fost susţinută în Parlament de Partidul Comunist, ceea ce înseamnă că în prezent are o bază solidă de sprijin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News