Comisia Europeană propune să fie instituită o schemă de conversie a numerarului ucrainean

Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

Fiecare țară va fi responsabilă pentru crearea propriei scheme naționale, dar toate vor limita suma de numerar pe care o poate converti un refugiat la 10.000 grivne (echivalentul a aproximativ 300 de euro) la cursul de schimb stabilit de banca centrală ucraineană. Această rată pune în prezent euro la 32,6 grivne. 

Comisia Europeană va propune vineri țărilor UE să instituie scheme de schimb valutar pentru a converti economiile în numerar ale refugiaților ucraineni în moneda lor națională, au declarat astăzi doi diplomați pentru Politico.

Conversia se va face gratuit. Banca centrală ucraineană va răscumpăra bancnote în mod continuu la același curs de schimb, au spus diplomații.

Comisia va face o recomandare de a institui astfel de scheme ambasadorilor UE vineri, iar miniștrii de finanțe ai UE vor discuta propunerea la întâlnirea lor de săptămâna viitoare la Luxemburg. Unele țări aflate în fruntea afluxului de refugiați, inclusiv Polonia și România, au pus deja la punct scheme similare.

Schema Comisiei respinge ideile prezentate de Banca Centrală Europeană, care ar impune UE să susțină conversia prin constituirea unei garanții pentru a acoperi eventualele pierderi. Propunerile BCE, au spus diplomații, au fost eliminate ca luând prea mult timp pentru implementare. 

Luptele interne ale UE întârzie conversia numerarului pentru refugiații ucraineni

Cei care fug de război nu au mijloace să-și transforme economiile din grivna ucraineană în euro sau în alte monede ale UE. Problema modului de conversie a grivnei ucrainene în euro sau în alte monede ale UE a fost discutată între liderii UE de la începutul lunii martie, dar încă nu a fost găsită o soluție.

În discuție este incapacitatea actuală a Băncii Naționale a Ucrainei de a oferi garanția care ar acoperi potențialele pierderi.

BCE a prezentat Comisiei două opțiuni pentru a merge mai departe

În conformitate cu prima opțiune, pe care banca centrală o preferă, țările UE ar da mandat BCE să lucreze cu băncile centrale ale țărilor UE pentru a converti grivna. Pentru a ocoli interdicția blocului privind finanțarea monetară – atunci când o bancă centrală oferă sprijin fiscal statelor – UE trebuie ”să furnizeze [BCE și băncilor centrale ale UE] resursele necesare pentru a-și îndeplini mandatul”, a scris BCE.

Cu alte cuvinte, UE ar trebui să ofere garanția pentru schimbul valutar pentru a acoperi eventualele pierderi.

Apoi, mai există opțiunea a doua a BCE, care ar prevedea ca Banca Națională a Ucrainei să dea un mandat BCE în baza unui alt temei juridic. Această cale ar evita interdicția finanțării monetare, deoarece „interdicția finanțării monetare nu exclude un aranjament de agenție între [Banca Națională a Ucrainei] și BCE/Eurosistem”, a scris banca. 

Opțiunea a doua ar cere, de asemenea, ca UE să acționeze ca garant.

Un purtător de cuvânt al Comisiei nu a răspuns la motivul pentru care executivul UE nu va oferi garanții din propriul buget, dar a spus că este în contact cu BCE și băncile centrale ale țărilor UE ”pentru a găsi soluții și pentru a ne arăta solidaritatea, în acest sens, refugiaților ucraineni”.

Problema urmează să fie discutată astăzi de miniștrii de Finanțe din UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel