Este "inacceptabil" ca ţări din Uniunea Europeană să refuze să participe la primirea de solicitanţi de azil pentru a mai reduce povara de pe umerii unor state membre ca Grecia şi Italia, afirmă, într-un interviu pentru AFP, comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.
El urmează să asiste joi la Sofia la o reuniune a miniştrilor de interne din cele 28 de state membre consacrată în special reformei sistemului de azil în UE, blocată de peste un an din cauza diviziunilor privind introducerea de eventuale noi cote de primire în cazul unor viitoare sosiri masive de refugiaţi.
Obiectivul de a obţine un compromis până la sfârşitul lunii iunie, fixat de liderii din UE, "este realizabil", spune comisarul, fost şef al diplomaţiei elene şi fost primar al Atenei.
"Trebuie să avansăm urgent pentru a adopta un nou Regulament Dublin", a insistat el, făcând referire la prevederile europene conform cărora responsabilitatea pentru gestionarea unei solicitări de azil revine aproape sistematic ţărilor de intrare în Uniunea Europeană.
Presiune pe Italia și Grecia
"Europa are nevoie de un sistem european comun de azil. Astăzi, Italia şi Grecia sunt sub o enormă presiune, însă nimeni nu poate garanta că viitorul nu ne va rezerva surprize", a atras atenţia Avramopoulos, subliniind că ţări din Est, care au criticat virulent politica UE privind migraţia, nu sunt la adăpost de un viitor aflux.
În ciuda controverselor din jurul cotelor provizorii de 'relocare' a solicitanţilor de azil din Italia şi Grecia, în vigoare între septembrie 2015 şi septembrie 2017, Comisia Europeană vrea ca reforma în discuţie privind azilul din UE să prevadă un nou sistem de repartizare a solicitanţilor de azil.
Acest mecanism nu ar urma totuşi să fie declanşat, conform propunerii, decât în cazul unor afluxuri masive într-un stat membru, în timp ce în restul timpului responsabilitatea principală pentru gestionarea unei solicitări ar reveni tot ţării prin care s-a intrat în UE.
Grupul de la Vișegrad
Însă mai multe ţări, cum ar fi Polonia, Ungaria şi Cehia, care au refuzat să aplice cotele decise în 2015, resping categoric orice primire obligatorie în viitor, preferând să îşi exprime solidaritatea cu alte state printr-un ajutor financiar.
"Este inacceptabil. Este vorba de împărţirea responsabilităţii. Toate ţările trebuie să participe la politica noastre de împărţire a poverii acestei presiuni enorme", a mai spus comisarul Dimitris Avramopoulos, respingând "interpretarea arbitrară" a conceptului de solidaritate.
"Trebuie să împărţim totul în mod proporţional", a afirmat el.
"Nu criza economică a pus în pericol proiectul european (...), ci în principal criza imigranţilor şi refugiaţilor, deoarece este direct legată de principiile şi valorile pe care se bazează Europa", a adăugat oficialul european, conform Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu