Comisia Europeană, sesizată pe certificatul verde folosit de România. Marius Tudor, PE: Am primul răspuns. Ce înseamnă şi ce urmează

România, raportată la Comisia Europeană. / Foto: Marius Tudor
România, raportată la Comisia Europeană. / Foto: Marius Tudor

Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, a anunţat ce urmează după ce a sesizat Comisia Europeană cu privire la modul în care România foloseşte Certificatul Verde. 

"Dragi prieteni, vă prezint în exclusivitate IMAGINEA care conține răspunsul Comisiei Europene la plângerea cu privire la faptul că în România se folosește certificatul verde pentru a impune obligații și în mod discriminatoriu, încălcând legislația europeană.

Cei care ne conduc trebuie să iasă din noaptea minții și să înțeleagă că acest certificat nu rezolvă problema, din contră.

În acest moment România încalcă o lege europeană, iar calea de atac este tot prin lege, așa cum am procedat prin această plângere", a scris Marius Tudor pe Facebook.

VEZI ŞI România, raportată la Comisia Europeană. Riscăm amenzi uriaşe. Marius Tudor, consilier PE: Încalcă regulamentul UE al certificatului verde

Ce semnifică primul răspuns al CE şi ce urmează



"ATENȚIE, VĂ ROG

Ce înseamnă acest răspuns conform Tratatului de Funcționare al UE. 

Cabinetul Președintei Comisiei Europene a înregistrat sesizarea sub numărul Ares(2021)7047551 și a trimis-o spre soluționare Directoratului care se ocupă cu procedura de sancționare, adică Directoratului General pentru JUSTIȚIE, Direcția pentru Drepturi Fundamentale.

URMEAZĂ

Pe baza plângerii, Comisia a început prima etapă a procedurii de sancționare, adică verificarea/ancheta, conform procedurii de sancționare a UE, care spune că se identifică posibilele încălcări ale legislației UE pe baza propriilor anchete sau în urma plângerilor formulate de cetățeni (cazul nostru).

Comisia va trimite o scrisoare de punere în întârziere (suspendare a certificatului), solicitând informații suplimentare de la România. Aceasta din urmă trebuie să trimită un răspuns detaliat în termen de 2 luni.

Dacă ajunge la concluzia că România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în baza legislației UE, Comisia trimite un aviz motivat – o solicitare oficială de a se conforma legislației UE. Avizul conține motivele pentru care Comisia consideră că România încalcă legislația UE, precum și solicitarea ca România să informeze Comisia, de obicei în termen de 2 luni, cu privire la măsurile luate.

Dacă România continuă să nu se conformeze, Comisia decide să înainteze cazul Curții de Justiție. Majoritatea cazurilor sunt soluționate înainte de a fi aduse în fața Curții.

Comisia poate solicita Curții să aplice sancțiuni, inclusiv financiare, care pot ajunge și la 1 milion de euro pe zi.

Doar împreună învingem pandemia, prin măsuri eficiente, nu prin restricții și obligații de noaptea minții. Să fiți sănătoși, buni, înțelegători și responsabili!

INFORMAȚIA CORECTĂ ÎNSEAMNĂ PUTERE!", a mai scris consilierul. 

"Doar legea europeană poate obliga"

"Câțiva dintre dumneavoastră sunteți debusolați, și e normal, mai ales că nu vi se oferă informația corectă. Așa s-a întâmplat și ieri, când un comisar european a fost în România și a făcut presiuni pentru adoptarea certificatului. Trebuie să știți că acest domn comisar și-a exprimat doar o părere personală, atât. Acesta nu poate obliga România la nimic. În plus, el nu are responsabilități în domeniul medical, prin portofoliul asumat. Doar legea europeană poate obliga România, iar în acest moment legea spune României să NU aplice certificatul verde în scopuri interne și, mai ales, să nu îl folosească pentru a discrimina și impune obligații", a concluzionat Marius Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel