Comisia Europeană a transmis o cerere oficială de informații (RFI) către platforma de comerț online Temu, în temeiul Legii Serviciilor Digitale (DSA).
Citește și: NATO pregătește o nouă strategie: Ce urmează pentru relațiile cu Rusia
Cererea vizează furnizarea de informații detaliate și documente interne privind măsurile luate pentru a combate prezența și reapariția comercianților care vând produse ilegale pe piața online a acesteia.
În plus, Temu este solicitată să ofere date și informații suplimentare despre măsurile adoptate pentru a atenua riscurile legate de distribuirea produselor ilegale, precum și despre protecția consumatorilor, sănătatea publică și bunăstarea utilizatorilor.
De asemenea, Comisia a solicitat informații detaliate despre sistemele de recomandare utilizate de Temu și despre riscurile asociate cu protecția datelor personale ale utilizatorilor.
Temu are termen până pe 21 octombrie 2024 să furnizeze informațiile solicitate. Pe baza evaluării răspunsurilor primite, Comisia va decide următorii pași, care ar putea include deschiderea oficială a unei proceduri în conformitate cu articolul 66 din DSA.
Conform articolului 74 alineatul (2) din DSA, Comisia poate impune amenzi pentru furnizarea de informații incorecte, incomplete sau înșelătoare. În cazul unui refuz de a răspunde, Comisia poate emite o solicitare oficială prin decizie, iar neconformarea până la termenul limită poate duce la aplicarea unor penalități periodice.
Temu a fost desemnată drept „Platformă Online Foarte Mare” (VLOP) conform DSA, la data de 31 mai 2024. În timp ce Temu a trebuit să respecte regulile generale ale DSA începând cu februarie 2024, aceasta este supusă și unor reguli mai stricte, aplicabile platformelor de acest tip.
De asemenea, a trebuit să pregătească un raport de evaluare a riscurilor până la 3 octombrie 2024. Comisia a trimis deja o cerere de informații către Temu pe 28 iunie 2024, solicitând detalii despre măsurile luate pentru a respecta obligațiile DSA, cum ar fi mecanismul de notificare a produselor ilegale, modelele înșelătoare din interfețele online, protecția minorilor, transparența sistemelor de recomandare, trasabilitatea comercianților și conformitatea din design.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci