Comisia Europeană a solicitat, joi, în mod oficial Belgiei, Ciprului, Estoniei, Greciei, Italiei, Luxemburgului, Poloniei, României, Sloveniei și Suediei să pună integral în aplicare Directiva europeană privind schemele de garantare a depozitelor, având în vedere că termenul limită pentru transpunerea acestor norme a fost începutul lunii ulie, informează un comunicat de presă.
Această directivă îmbunătățită privind schemele de garantare a depozitelor, adoptată în vara anului 2014, îmbunătățește protecția depozitelor. Deponenții vor beneficia de rambursări mai rapide și de un dispozitiv de siguranță mai solid, întrucât cerințele mai uniforme privind finanțarea vor asigura faptul că schemele de garantare a depozitelor sunt prefinanțate și că își vor putea îndeplini mai eficient obligațiile față de deponenți.
Comisia Europeană avertizează
Data-limită pentru transpunerea acestor norme în dreptul național a fost 3 iulie 2015. Cu toate acestea, 10 state din UE, printre care și România, nu au reușit să transpună aceste norme în legislația lor națională.
Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat. Dacă statele membre respective nu iau măsurile necesare în termen de două luni, Comisia ar putea hotărî să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Din 2008, Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri pentru a asigura stabilitatea serviciilor financiare și bancare. Începând cu 2009, tuturor statelor membre ale UE li s-a cerut să majoreze, până la sfârșitul anului 2010, nivelul de acoperire a schemelor lor de garantare a depozitelor la un nivel uniform de 100.000 euro pe deponent și pe bancă. Toate statele membre au pus în aplicare aceste dispoziții legislative anterioare, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu