Pentru criza din energie de la nivel european, Comisia Europeană urmează să propună o serie de măsuri
Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare noi măsuri pentru a încerca să reducă preţurile ridicate ale energiei, a afirmat miercuri comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmit Reuters și Agerpres.
"Săptămâna viitoare, Executivul comunitar va propune un alt pachet de măsuri", a declarat Simson la sosirea la Praga, unde participă la reuniunea miniştrilor Energiei din UE.
Separat, ministrul suedez al Energiei, Khashayar Farmanbar, a afirmat că UE trebuie să găsească un mod pentru o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale.
"Aceasta poate fi realizată în diverse moduri. Dar un lucru este important: Cea ce facem acum, interferenţa pe piaţă, trebuie să fie de scurtă durată ... şi, de asemenea, nu trebuie să fie o piedică pentru producţia de energie regenerabilă şi cea pe bază de combustibili fosili", a explicat oficialul suedez.
În condiţiile în care preţul electricităţii pe piaţa angro a explodat ca urmare a creşterii cotaţiilor la energiile fosile, unele state membre UE solicită o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale, în ideea de a împiedica o aliniere automată a preţului redus al energiei nucleare de cel al gazelor naturale, apreciind că această corelare este una depăşită în contextul pieţei unice europene.
Miercuri dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile pentru luna viitoare au scăzut cu 1,25 euro, ajungând la 158,50 euro pentru un Megawatt oră (MWh), în timp ce cotaţiile pentru decembrie au scăzut cu 2,50 euro, ajungând la 172,50 euro pentru un Megawatt oră (MWh). În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.
Ministerul ucrainean al Energiei a decis să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit luni dimineaţa infrastructura energetică din Ucraina, transmite Reuters.
”Atacurile cu rachetă de astăzi, care au lovit centralele termoelectrice şi sub-staţiile electrice au forţat Ucraina să suspende exporturile de electricitate începând cu data de 11 octombrie 2022, pentru a-şi putea stabiliza propriul său sistem energetic”, a informat Ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet. Bombardamente ruse de o amploare fără precedent în ultimele luni au lovit Ucraina luni dimineaţa.
Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, loviturile ruse cu zeci de rachete şi drone iraniene Shahed au vizat Ucraina de la nord la sud şi de la est la vest, lovind capitala Kiev, precum şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir. Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halushchenko, a spus că atacurile de luni asupra sistemului energetic au fost ”cele mai ample de la debutul războiului”. Într-o transmisiune televizată, Halushchenko a declarat că atacurile cu rachetă ”asupra întregului lanţ de aprovizionare, au fost făcute pentru a face aprovizionarea cât mai dificil posibilă”. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News