Comisia juridică a Senatului a respins marţi cu 6 voturi împotrivă şi două abţineri Ordonanţa de Urgenţă nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Cu ocazia dezbaterilor, senatorul liberal Ioan Ghişe a spus că PNL va vota, în plen, împotriva actului normativ al Guvernului, precizând că Opoziţia solicită în continuare Executivului "să dea pensiile aşa cum erau ele înainte de recalculare", informează Agerpres.
"Oare cum s-ar simţi preşedintele Băsescu dacă lui şi la ai lui li s-ar recalcula salariu prin scădere?", s-a întrebat Ghişe.
Una dintre cele mai importante critici la adresa actului normativ a venit din partea preşedintelui comisiei, social-democratul Toni Greblă, după ce colegul său democrat-liberal, Iulian Urban, a sesizat că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, nu a contrasemnat OUG nr.1/2011.
"Prin această Ordonanţa de fapt a modificat Legea 111/2000 în ceea ce priveşte termene, obligaţii. (...) Prorogaţi nişte termene, cu toate că acestea au încetat. (...) Aţi ocolit de fapt procedura încercând să modificaţi o lege care nu poate forma domeniul de aplicare a ordonanţelor de urgenţă", a spus acesta.
Toni Greblă a ridicat şi problema legată de faptul că de pe unele decizii de pensionare a fost omis gradul beneficiarului.
"Pe mine şi pe cei 80.000 de oameni care sunt supăraţi ne deranjează că le anulaţi statutul de militar", a afirmat Greblă.
"E o scăpare!? Dar vă asigur că se trece gradul", a dat asigurări reprezentanta Ministerului Apărării Naţionale.
Înainte de a respinge Ordonanţa, membrii Comisiei au adoptat, cu majoritatea celor prezenţi, mai multe amendamente, printre care şi unul aparţinând lui Toni Greblă care prevede ca pentru perioadele în care statul nu îşi poate îndeplini obligaţia de a identifica actele care atestă vechimea şi veniturile obţinute (soldă, grad) până la îndeplinirea acestei obligaţii beneficiarii să nu primească salariul mediu, ci cel care revine funcţiei reale exercitate potrivit clasei de salarizare, de încadrare.
Comisia juridică a fost prima comisie raportoare sesizată cu această ordonanţă, urmând ca în cursul zilei de marţi şi Comisia de muncă să întocmească un raport pe marginea acestui act normativ.
Citește și: Centrul Capitalei, blocat de marşul şi mitingul sindicaliştilor militari
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu