Comisia specială parlamentară privind legile Justiţiei a decis vineri că şeful statului nu poate refuza numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
'Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM - Secţia pentru judecători -, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani. Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. 1', sunt modificările făcute de Comisie la Statutul judecătorilor şi procurorilor.
Modificarea cu privire la refuzul preşedintelui a fost propusă de CSM şi susţinută de PSD şi ALDE. Legislaţia în vigoare spune că preşedintele nu poate refuza numirea în aceste funcţii decât motivat, aducând la cunoştinţa CSM motivele refuzului. În ceea ce priveşte accederea judecătorilor la ÎCCJ, la concursul de promovare în această funcţie pot participa judecătorii care au îndeplinit efectiv cel puţin 3 ani la curtea de apel, au obţinut calificativul 'foarte bine' la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani şi au o vechime efectivă în funcţia de judecător de cel puţin 18 ani, potrivit Agerpres.
[citeste si]
Reacţia lui Iohannis
Preşedintele a declarat că lucrurile trebuie clarificate şi că se va implica în mod constituţional, corect. "O să fie tot felul de chestiuni votate, în tot felul de comisii. Până la urmă, lucrurile trebuie clarificate şi trebuie lămurite şi o să mă implic constituţional corect în acest parcurs", a afirmat Iohannis, la Bruxelles, unde participă la Summitul Parteneriatului Estic.
Anterior, el a comentat şi decizia de abrogare a prevederii potrivit căreia putea refuza o singură dată numirea magistraţilor. "Este o încercare nepotrivită şi nu va rămâne aşa", a spus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu