Comercianții români pot percepe comision la plata cu cardul, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă care transpune în legislaţia locală prevederile unei Directive Europene în domeniul protecţiei consumatorilor, relatează economica.net.
„De curând a intrat în vigoare OUG 34/2014 care transpune Directiva 2011/83/EU privind drepturile consumatorilor. Aceasta conţine un articol care ar putea produce consecinte negative pentru consumatorii romani, obligandu-i sa suporte comisioane la platile cu cardul, în condiţiile în care în prezent perceperea unor astfel de comisioane este interzisă," a explicat pentru sursa citată, Cătălin Creţu, director regional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe.
În opinia directorului Visa, prevederile directivei preluate şi în legislaţia locală nu se adresau României, ţară în care este interzisă suptrataxarea la plata cu cardul, ci doar ţărilor europene cu unde aceste operaţiuni sunt comisionate.
"Acest lucru se întâmplă pentru că autorităţile din România nu au înţeles că Directiva 2011/83/EU a fost dată pentru ţările unde plata cu cardul este comisionată. A fost dată pentru a reduce nivelul de suprataxare în acele ţări. Nu este cazul României, care a ales sa interzica suprataxarea şi riscăm să determinăm comercianţii să introducă taxe la plata cu cardul", arată directorul de la Visa.
Protecţia Consumatorilor recunoaște că noua lege deschide posibilitatea introducerii unor comisioane
Pe de altă parte, interpretarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor este că cele două legi menţionate mai sus nu se contrazic, ci doar se completează. ANPC recunoaşte, pentru economica.net că noua lege deschide posibilitatea introducerii unor comisioane, însă precizează că aceste comisioane nu pot avea legătură cu costurile suportate de comerciant în legătură cu banca, ci cu alte tipuri de costuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu