Un colecţionar a stat cu un obiect pe care l-a cumpărat dintr-un târg de vechituri câțiva ani, fără a bănui că acesta valora o adevărată avere.
Un american din Midwest-ul, care cumpărase un ou din aur de la un târg de vechituri şi dorea cu disperare să îl vândă, a descoperit în cele din urmă că obiectul pe care îl deţinea era un ou Fabergé imperial, estimat la 24 milioane euro, a cărui urmă fusese pierdută în urmă cu multă vreme.
Potrivit cabinetului londonez de antichităţi Wartski, colecţionarul american plătise 14.000 de dolari pentru acest ou, în urmă cu câţiva ani, sperând să realizeze un profit consistent prin vânzarea aurului din care obiectul era realizat, informează AFP. Însă niciun cumpărător nu a fost interesat, obiectul a rămas intact, devenind o povară pentru proprietarul său, care nu cunoştea absolut nimic despre originea oului de aur.
Oul, care ascunde în interior un ceas Vacheron Constantin, a fost realizat de bijutierul rus Karl Fabergé şi oferit de ţarul Alexandru al III-lea soţiei sale, Maria Fiodorovna, de Paşte, în anul 1887.
Înalt de 8,2 centimetri şi având la bază un soclu cu trei picioare, obiectul reprezintă cel de-al treilea dintre cele 50 ouă de Paşti realizate de casa Fabergé pentru familia imperială rusă, între 1885 şi 1916.
Acest ou este unul dintre cele opt care sunt date dispărute. Potrivit experţilor în domeniu, doar două dintre acestea se mai află încă în circulaţie pe piaţa liberă, celelalte nesupravieţuind Revoluţiei bolşevice.
Căutând pe internet, fericitul proprietar şi-a recunoscut oul lecturând un articol de presă care îl cita pe Kieran McCarthy, directorul casei Wartski, specializată în ouăle Fabergé.
Acest expert a ajuns la concluzia că oul în cauză era comoara imperială care fusese pierdută.
Wartski a cumpărat oul în numele unui colecţionar privat care şi-a dat acordul pentru a-l expune la Londra timp de patru zile începând din 14 aprilie. Suma cu care a fost încheiată tranzacţia nu a fost precizată.
Totuşi, valoarea acestui ou a fost deja estimată de specialişti la 20 milioane de lire sterline (circa 24 milioane euro).
Oul fusese văzut pentru ultima dată în martie 1902 în cadrul unei expoziţii dedicate colecţiei Fabergé deţinute de familia imperială rusă, la Sankt Petersburg. Obiectul a fost apoi confiscat în timpul Revoluţiei bolşevice şi, în 1922, a fost inclus de noua putere de la Moscova în rândul comorilor care trebuiau vândute.
Care sunt originile acestor bijuterii
La originea întregii serii stă un ou pe care tțarul Alexandru al III-lea i l-a comandat lui Fabergé în 1884, pentru a-l oferi drept cadou de Paști soției sale, Maria Feodorovna. Aceasta îi povestise țarului despre un prețios ou de aur care avea în interior o surpriză – un puișor, pe care țarina îl admirase în colecțiile regale din castelul Rosemborg (castelul unde trăise ea cu familia înainte de a se căsători).
Așa i-a venit țarului ideea să-i comande un ou lui Fabergé, care să semene cu cel din castelul de la Rosemborg, pentru a-i aduce soției sale aminte de țara sa natală. Acest prim ou, lucrat de Fabergé, era compus dintr-un smalț transparent cu reflexe de sidef, cu încrustații din aur, argint și pietre prețioase. Devenit bijutier al curții regale, din acel an, Fabergé a creat în fiecare an câte un ou împodobit altfel sau așezat altfel, pe care țarul îl oferea soției sale drept cadou de Paște.
După moartea țarului Alexandru al III-lea, în 1896, țarul Nicolae al II-lea și fiul său Alexandru vor continua tradiția. Oul trebuia să conțină, de fiecare dată, o altă surpriză, care avea să rămână secretă, chiar și pentru membrii familiei imperiale până în ziua de Paști. Se spune că, uneori, curios să afle ce surpriză se află în ou, țarul îl ruga pe Fabergé să-i dea măcar un indiciu cât de mic dar acesta, de fiecare dată îi răspundea la fel, pentru a nu strica surpriza: "Maiestatea voastră va fi mulțumită!".
Unele din ouăle colecției nu sunt numai cadouri de Paști, ele comemorează evenimente celebre din viața familiei regale sau a Rusiei, de exemplu: încoronarea țarului Nicolae al II-lea sau momentul în care calea ferată a fost construită până în îndepărtata Siberie; alte ouă simbolizează construcții cum ar fi iahtul imperial, catedrale sau, ceva mai târziu vor reprezenta Crucea Roșie și soldații de pe front.
După ce dinastia Romanov nu a mai fost la putere, faimoasa colecție a fost împrăștiată în toate colţurile lumii. Majoritatea artefactelor a fost recuperată, mai puțin opt dintre ele, care sunt declarate dispărute. După ce negustorului nostru i-a picat în mână unul dintre cele opt, mai rămân șapte ouă Faberge încă nedescoperite. Potrivit experților în antichităţi, prețul acestora va crește proporțional cu perioada de timp, transformându-le treptat în cele mai valoroase obiecte din lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu