EXCLUSIV  „Comoara istorică“ de la ANM. Ancuța Manea, cercetător: O realizare extraordinară a lui Ștefan Hepites

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Fizicianul Ștefan C. Hepites a reușit să pună pe picioare domeniul meteorologic din România. Ancuța Manea, cercetător ANM, a vorbit, în cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, despre „comoara istorică“ pe care instituția o deține ca urmare a muncii lui Hepites.

Ancuța Manea, cercetător științific la Administrația Națională de Meteorologie, a vorbit, în cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, despre „comoara istorică“ pe care o deține instituție unde profesează, ca urmare a muncii fizicianului și meteorologului Ștefan C. Hepites.

Youtube video image

„Informațiile pe care le-am recuperat până în momentul de față ne spun că, la nivelul anului 1884, pe teritoriul Regatului României existau 3 stații meteorologice și 10 posturi pluviometrice, deși anumite stații sunt menționate chiar de Hepites că ar fi existat sporadic pe teritoriul Regatului, dar nu a putut să facă recuperarea acestor informații. Existau București-Filaret, Brăila și Sulina.

În ceea ce privește partea aflată sub Imperiul Asutro-Ungar, a rezultat că existau 37 de puncte de numărare. Aș putea să enumăr Arad, Bistrița, Târgu Mureș, Brașov, Ocna Șugatag. După 10 ani de activitate, în 1895, rețeaua din Regat ajunsese la 340 de puncte de măsurare care cuprindeau atât stații meteorologice de diferite categorii, cât și posturi pluviometrice.  Deci, munca lui Hepites s-a concretizat și în sporirea extraordinar de mare a punctelor de colectare.

O realizare extraordinară a lui Ștefan C. Hepites este aceea că a purces, în 1885, la publicarea acestor anale ale Institutului meteorologic al României. Ne sunt de foarte mare folos pentru că ele cuprind atât informațiile despre modul în care s-au făcut măsurătorile, un lucru foarte important, cât și lista stațiilor, a posturilor care funcționau în momentul respectiv. De asemenea, cuprind informații despre personalitățile vremii, articole științifice, foarte multe lucruri adunate într-un singur loc. Sunt, practic, o comoară. Eu așa le privesc, la fel ca pe o comoară istorică“, a precizat, la DC News, Ancuța Manea, cercetător științific la Administrația Națională te Meteorologie.

 

 

Iarnă blândă. Meteorologii, cele mai așteptate vești despre vremea din luna februarie

Meteorologii au anunțat că, până la finalul iernii, temperaturile vor fi mai ridicate decât valorile normale în majoritatea regiunilor din România.  

Săptămâna 31.01.2022 – 07.02.2022 - vreme

În săptămâna 31.01.2022 – 07.02.2022, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării. Cel mai mult temperaturile vor crește în extremitatea de sud a teritoriului.

Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, dar și deficitar în regiunile extracarpatice. În restul țării va fi apropiat de cel normal pentru acest
interval.

Săptămâna 07.02.2022 – 14.02.2022 - vreme

În săptămâna 07.02.2022 – 14.02.2022, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile extracarpatice și izolat în vest și centru, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice.

Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu posibilitatea unui ușor deficit în regiunile sudice (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel