Urmărește emisiunea live


Comoară țaristă, descoperită la Sankt Petersburg, își caută proprietarul

Alegeri prezidentiale 2024

Nimeni nu ar fi bănuit că o clădire din Sankt Petersburg, naționalizată de comuniști și transformată în restaurant-cantină, ar putea ascunde o comoară a proeminentei familiii nobiliare țariste Narîşkin. ”Tezaurul” a fost depistat într-un imobil din secolul al XVIII-lea, între două etaje ale clădirii, de către muncitorii angajați pentru renovare, iar dreptul de proprietate nu a fost încă atribuit nimănui, informează Daily Mail.

Comoara despistată în imobilul din strada Ceaikovski, din care o parte a aparținut bunicului de origine africană a lui Puşkin, Abram Gannibal, conține bijuterii, seturi de tacâmuri din argint, oglinzi şi perii din argint, dar și tacâmuri şi servicii de masă superbe, inclusiv samovare din argint masiv, obiectele fiind gravate cu monograme sau cu însemnele familiei Narîşkin.

În total, au fost descoperiţi 40 de saci plini cu argintărie din secolul al XIX-lea şi începutul secolului XX şi cu obiecte de podoabă, ordine şi medalii din perioada ţaristă, precum şi un ceas de colecţie, semnat de faimosul Faberge, majoritatea obiectelor fiind împachetat în ziare  care datau din primele luni ale anului 1917, când Rusia se îndrepta spre Revoluţia bolşevică din Octombrie, carea culminat cu asasinarea familiei țariste.

Deocamdată, nu se cunoaște valoarea comorii, dar specialiştii afirmă că e cea mai de preţ descoperire de acest gen din ultimii ani.

Compania Intarsia, proprietara imobilului, dar și cea care execută lucrările de renovare a vilei din Sankt Petersburg, a inițiat o mică anchetă privind istoria obiectelor descoperite și au descoperit că imobilul a fost achiziţionat în 1875 de către ducele Vasili Narîşkin, din a cărui familie făcea parte Natalia Narîşkina, cea de-a doua soţie a ţarului Alexei I (Romanov), mama lui Petru cel Mare.

Compania intenționa ca imobilul, care funcționase pe vremea comunistă ca restaurant-cantină, să fie transformat într-un centru cultural și de conferințe, însă acum plănuiește să-i modifice destinația, să devină un muzeu, în care să expună, pentru public, obiecte găsite.

Aflată, în prezent, în custodia Comitetului pentru păstrarea obiectelor istorice din Sankt Petersburg, comoara ar putea deveni proprietatea, fie a Organizaţiei Comuniste regională, care susţine că ea este succesoarea foştilor comunişti care au naţionalizat imobilul în care a fost descoperit micul tezaur nobiliar, fie a unui urmaş al Narîşkinilor, care se pare că trăieşte acum în Franţa, după cum a informat Ivan Artsişevski, Preşedintele Casei Romanov din Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel