Comori vikinge rare descoperite în Danemarca

Fotografie de la Dagmara Dombrovska, Pexels
Fotografie de la Dagmara Dombrovska, Pexels

Arheologii au descoperit două comori vikinge extrem de rare în Danemarca. 

Două comori conţinând în total aproape 300 de monede de argint milenare, daneze dar şi arabe sau germanice, au fost descoperite lângă vestigiile unei fortăreţe vikinge din nord-vestul Danemarcei, a anunţat joi muzeul care le va găzdui, transmite AFP.

O tânără a fost cea care a descoperit comorile aflate la câţiva metri una de cealaltă, toamna trecută, într-un lan de porumb, în timp ce se realiza căutări cu un detector de metale în cadrul unei expediţii de grup.

"O comoară ca aceasta este foarte rară", a declarat pentru AFP directorul Muzeului Iutlanda de Nord, Lars Christian Norbach.

Monedele de argint au fost descoperite la aproximativ 8 kilometri distanţă de fortul circular Fyrkat, în apropierea localităţii Hobro. Ele datează din anii 980, conform inscripţiilor de pe ele, scrie Agerpres.

Ce mai conţin comorile



Pe lângă monede daneze, comorile conţin monede arabe şi germanice, precum şi fragmente dintr-o bijuterie de 500 de grame provenind din Scoţia sau Irlanda, conform arheologilor.

"Surpriza este faptul că această comoară datează din aceeaşi perioadă ca şi această fortăreaţă vikingă, construită de regele Harald Dinte Albastru, care este, într-un fel, fondatorul Danemarcei", a spus Lars Christian Norbach făcând referire la regele Harald I al Danemarcei. El a adăugat că descoperirea va oferi mai multe informaţii despre istoria vikingilor.

Potrivit specialistului, ar putea exista o legătură între aceste comori - pe care vikingii le-au îngropat în timpul războaielor - şi fortăreaţă, care a ars în aceeaşi perioadă.

Monedele daneze au fost bătute în cantităţi foarte limitate de regele Harald, a explicat el.

Astfel de iniţiative arheologice private sunt legale în Danemarca, cu condiţia ca acestea să aibă acordul proprietarului terenului şi să predea muzeelor obiectele descoperite.

Arheologii au anunţat că săpăturile vor continua în toamnă, după încheierea perioadei de recoltare. Speranţa lor este să găsească mormintele şi, probabil, casele foştilor proprietari ai acestor comori.

Vikingii credeau că îngroparea bijuteriilor le permitea să le găsească după moarte.

Publicul larg va putea viziona obiectele descoperite în această vară la Muzeul de Istorie din Aalborg, unde vor fi expuse începând de la 1 iulie.

Tânăra aflată la originea descoperirii ar urma să primească o compensaţie financiară a cărei valoare nu a fost dezvăluită. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel