Compania rusă Rosatom apelează la China, după ce o companie germană a reținut piese cheie pentru prima centrală nucleară din Turcia

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află în articol mai multe despre decizia companiei Rosatom de a apela la China.

Deschiderea primei centrale nucleare din Turcia a fost amânată după ce compania germană Siemens Energy a reținut piese cheie, determinând compania rusă Rosatom, constructorul și proprietarul, să le cumpere din China, a declarat miercuri ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar.

Lipsa livrării de către compania Siemens va întârzia lansarea primului reactor al centralei Akkuya cu câteva luni, a declarat ministrul Bayraktar pentru agenția de stat Anadolu. Decizia este probabil cauzată de sancțiunile occidentale privind războiul Rusiei în Ucraina, a adăugat el.

Deși Turcia planificase inițial să pună în funcțiune primul reactor de la Akkuyu în 2023, întârzierile au amânat acest lucru pentru anul viitor, urmând ca restul reactoarelor să intre în funcțiune până la sfârșitul lui 2028.

Un purtător de cuvânt al companiei Siemens Energy a confirmat că unele piese nu au fost livrate în Turcia din cauza reglementărilor germane privind exporturile.

Bayraktar a declarat că Rosatom, compania rusă de stat pentru energie nucleară, a încheiat deja acorduri cu companii chineze pentru a produce piese echivalente, deși nu a furnizat numele companiilor.

„Există alternative. Rosatom a comandat deja piese alternative de la firme chineze, iar acestea vor veni din China”, a declarat Bayraktar.

Sancțiuni ar putea fi aplicate

Turcia ar putea lua în considerare amenzi împotriva Siemens Energy din cauza întârzierii, chiar dacă a lucrat cu compania germană ani de zile, a spus el.

„Această atitudine ne va face să punem la îndoială poziția lor în proiectele viitoare”, a adăugat el.

Rosatom construiește centrala de la Akkuyu, în provincia Mersin din Marea Mediterană, în baza unui acord cu Ankara care datează din 2010. Proiectul de 4800 megawați, în valoare de 20 de miliarde de dolari, include patru reactoare și ar aduce Turcia în micul club al națiunilor cu energie nucleară civilă.

Siemens Energy nu a oferit niciun motiv oficial pentru reținerea pieselor, a declarat Bayraktar. Acesta a declarat că Turcia înțelege că ar putea fi legată de sancțiunile impuse Moscovei. Sancțiunile și politicile comerciale ale Germaniei par a fi incongruente, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al Siemens Energy a declarat: „Unele piese au fost livrate cu mult timp în urmă, dar nu pentru un an bun acum, din cauza licențelor de export / vamale care nu au fost încă emise. Desigur, trebuie să respectăm reglementările privind exporturile”.

China a fost contactată

Eforturile depuse atât de Rosatom, cât și de Turcia pentru a asigura livrarea echipamentelor au eșuat și, prin urmare, „Rosatom a comandat echipamentele de la producători chinezi pentru a respecta termenele limită ale proiectului”, a declarat filiala Akkuyu Nukleer a Rosatom.

Turcia, care menține legături strânse atât cu Moscova, cât și cu Kievul, se opune sancțiunilor europene și americane împotriva Rusiei, care au fost impuse după invazia din 2022 a Rusiei în Ucraina.

Anul trecut, combustibilul nuclear a fost încărcat în prima unitate electrică. În cele din urmă, se preconizează că centrala va produce aproximativ 10% din producția locală de energie electrică.

Turcia și Rusia au semnat acordul interguvernamental pentru Akkuyu în 2010. Construcția a început în 2013 și s-a accelerat în 2018.

Acordul limitează deținerea locală a centralei la 49%, prevede ca primul reactor să fie pus în funcțiune în 2025 și include un acord de cumpărare a energiei electrice la un preț garantat.

În iulie, președintele Tayyip Erdogan a declarat că Germania întârzie la vamă unele piese necesare pentru centrala Akkuyu.

„Acest lucru ne-a deranjat serios. I-am reamintit acest lucru cancelarului german Olaf Scholz în cadrul întâlnirii noastre bilaterale”, a declarat Erdogan, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel