O companie energetică franceză este acuzată că a furnizat combustibil aviației ruse

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Anterior acestui scandal, grupul energetic francez a fost aspru criticat pentru că și-a menținut operațiunile în Rusia, în ciuda sancțiunilor impuse de către UE.

Total Energies, gigantul energetic francez, a fost acuzat că a furnizat combustibil aviației ruse care bombardează Ucraina. Informațiile au fost dezvăluite de către ziarul Le Monde, care a relatat că gazul folosit pentru crearea kerosenului pentru aviația rusă este extras dintr-un zăcământ administrat de compania rusă Terneftegaz, controlat în proporție de 49% de Total Energies. 

Anterior, grupul francez a fost aspru criticat pentru că și-a menținut operațiunile în Rusia, în ciuda sancțiunilor. Controversa inițială a fost urmată de retragerea parțială a Total din țară, care și-a menținut totuși activitățile în sectorul gazelor.

Dar acum, potrivit ziarului francez, ”mulțumită informațiilor culese de ONG-ul Global Witness și obținute din baza de date financiară Refinitiv, deținută de Bursa de Valori din Londra, Le Monde a reușit să urmărească șirul dezvăluirilor care a condus de la zăcământul de gaze Termokarstovoye, în Siberia, până la cele două baze aeriene militare, Morozovskaya și Malchevo, care găzduiesc câte o escadrilă de avioane de luptă multirol”. Este vorba despre aeronavele acuzate de Amnesty International și Human Rights Watch pentru bombardarea populației civile ucraineane, în special bombardarea teatrului Mariupol, care a provocat moartea a circa 600 de persoane. O ”crimă de război dovedită”, potrivit Amnesty International, scrie Europa Today.

Răspunsul Total Energies la acuzațiile aduse

După publicarea articolului, gigantul francez a negat că ar fi implicat direct în vânzarea kerosenului folosit pentru aprovizionarea cu avioane de luptă rusești implicate în războiul din Ucraina.

”Total Energies nu este sub nicio formă asociată cu furnizarea de combustibil pentru aviația militară rusă”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Grupul a mai spus că menținerea participațiilor sale în Rusia este cea mai bună modalitate de a impune sancțiuni internaționale, deoarece altfel ar cădea în mâinile oligarhilor legați de Kremlin. Cuvinte care nu au făcut altceva decât să indigneze și mai mult presa franceză, însuși Le Monde care a publicat un editorial foarte dur împotriva companiei intitulat ”Total Energies în Rusia: trebuie să nu mai închidem ochii”.

Citește și: 

Rușii au ajuns să fugă din Crimeea, după atacul asupra bazei Saki. ”Trebuie să plecăm de aici” - Video. Coada de mașini a ajuns și la 100 de km

Panica în Crimeea. Pe aerodromul militar "Saki", de pe care au zburat avioane rusești pentru a bombarda regiunile de sud ale Ucrainei, au avut loc mai multe explozii. Distanța până la linia frontului este de peste 200 km. În după-amiaza zilei de 9 august, exploziile au răsunat în Crimeea ocupată temporar în zona bazei aeriene ruse din Novofedorovka - pe aerodromul militar Saki. Potrivit martorilor s-au auzit sunete de detonare a muniției, de pe plaja locală erau vizibili nori uriași de fum, iar oamenii s-au speriat, scrie Liga.net.

Localnicii au scris că au fost peste 10 explozii. Kremlinul neagă că aerodromul Saki a devenit ținta unui atac al Forțelor Armate ale Ucrainei și spune că exploziile au fost cauzate de "încălcarea cerințelor de siguranță la incendiu". Aceasta este considerată drept "principala cauză a urgenței". Se presupune că mai multe muniții de aviație au detonat la locul de depozitare. Totuși, sunt și voci care spun că exploziile ar fi cauzate de un atac al militarilor ucraineni asupra bazei aeriene Saki.

Generalul Dmitri Marchenko, care a comandat apărarea regiunii Nikolaev la începutul războiului cu Rusia, a scris pe Facebook că Regimentul 43 de Aviație de Luptă al Forțelor Aerospațiale Ruse are sediul pe aerodromul din Novofedorovka, care este format în principal din Su-30SM, Avioane Su-33 și bombardiere Su-24M. El a publicat o poză făcută cu aproximativ patru ore înainte de exploziile de la baza aeriană Saki. În fotografie se văd depozite și numeroase avioane militare. El notează că aerodromul "Saki" este unul dintre aerodromurile cheie pentru aviația rusă din Crimeea. Până în 2014, a fost baza Marinei Ucrainene... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel