Comisia Europeană a demarat luni o investigație pentru a clarifica dacă sprijinul financiar acordat de guvernul german companiei aeriene Lufthansa în timpul pandemiei de Covid-19 a încălcat normele Uniunii Europene, informează dpa.
Ancheta vine în urma unei hotărâri a Tribunalului Uniunii Europene din mai 2023, care a anulat ajutorul de stat în valoare de 6 miliarde de euro (6,5 miliarde de dolari) acordat companiei aeriene germane.
Autoritatea de reglementare a concurenței din UE examinează acum dacă Lufthansa a avut dreptul să primească subvenții de la statul german și cum a influențat aceasta competitivitatea pe aeroporturile din Germania și Austria, având în vedere prezența companiei la Viena și Düsseldorf.
În iunie 2020, guvernul german a acordat Lufthansa sprijin financiar în valoare de mai multe miliarde de euro, într-un moment în care regulile stricte privind ajutoarele de stat au fost relaxate pentru a ajuta statele să facă față impactului pandemiei de Covid-19, a notat dpa.
Măsurile restrictive impuse atunci au dus la suspendarea majorității operațiunilor companiei aeriene, punând în pericol zeci de mii de locuri de muncă ale unei linii aeriene cu aproximativ 138.000 de angajați.
În total, Germania, Austria, Elveția și Belgia au acordat grupului Lufthansa ajutoare în valoare de 9 miliarde de euro, o sumă care nu a fost în întregime utilizată, iar grupul și-a achitat complet datoria până la sfârșitul anului 2022. Statul german nu a suferit pierderi financiare și chiar a obținut un profit de aproximativ 760 de milioane de euro din dobânzi și vânzarea de acțiuni, potrivit Agerpres.
***
Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al Comisiei Europene,
"Viziunea noastră (a Comisiei) constă într-o Uniune Europeană unde oamenii din toate regiunile și orașele își pot atinge pe deplin potențialul. Urmărim îmbunătățirea pe termen lung a economiei și a calității vieții pentru toți, indiferent unde locuiesc.
Principiile și valorile noastre
Valorile noastre de bază sunt deschiderea, integritatea, obiectivitatea și răspunderea. Ne asumăm angajamentul față de respectarea celor mai înalte standarde și obținerea celor mai bune rezultate
Suntem aproximativ 700 de profesioniști din întreaga Uniune Europeană care înțelegem diversitatea provocărilor cu care se confruntă statele membre și regiunile acestora. Folosim expertiza variată pe care o deținem pentru a ținti investiții care să stimuleze creșterea și să genereze locuri de muncă. Urmărim să devenim o celulă de experți în cadrul Comisiei, care să furnizeze informații regionale și clasificate necesare în cadrul procesului decizional.
Modul nostru de lucru
Colaborăm cu state membre, regiuni și alte părți interesate pentru a analiza nevoi, investiții financiare și a evalua rezultatele dintr-o perspectivă europeană pe termen lung. Împreună asigurăm cheltuirea justă a banilor.
Suntem mândri de activitatea noastră și ne străduim să producem o schimbare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News