Pe fondul scandalului declanșat de refuzul Austriei de a accepta intrarea României în Schengen, cum se simt marile companii cu capital austriac care activează în România și care sunt tranzacționate la Bursa de Valori București.
Publicitate
Se pare că aceste companii nu par a fi afectate nici de furia românilor, care au anunțat că vor boicota tot ce are legătură cu Austria, nici de dezbaterile aprinse din Parlamentul European, nici de reacțiile critice venite din partea multor politicieni români, austrieci chiar și europeni.
Spre exemplu, OMV Petrom. Pe o piață în scădere pe toți indicii bursier, unde indicele BET, care arată evoluție celor mai lichide 20 de companii, afișa o depreciere de 1,11% după primele 40 de minute de la debutul tranzacțiilor, acțiunile OMV Petrom au marcat o scădere semnificativă, de -3,34%.
Acest lucru își poate găsi explicația atât în trendul general nu doar al BVB, dar al majorității burselor europene, extrem de prudente înainte de marele anunț al Rezervei Federale de politică monetară.
În plus, ar putea fi o reacție la decizia Fondului Proprietatea de a vinde toate acțiunile deținute la compania austriacă. Cert este însă un lucru: în jurul prânzului, titlurile OMV Petrom reușiseră să recupereze o parte din pierderile de la primele ore și să reducă din scădere. Altfel spus, o evoluție normală într-un context tensionat, nu atât pe plan intern, cât extern.
În octombrie cea mai frumoasă evoluție la BVB a avut-o OMV Petrom, care adăugat 1,93 miliarde lei la capitalizare. Acţiunile SNP s-au apreciat cu 8,13%, compania ajungând la o valoare de 25,6 miliarde lei şi cântărind un sfert din capitalizarea indicelui BET. Citește continuarea pe DC Business.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu