EXCLUSIV  Companiile din sectorul energiei și al utilităților, în top 3 cele mai valoroase. Daniela Șerban, ARIR: Bani sunt în România, nu asta ar fi o problemă!

Daniela Șerban, președinte ARIR, a vorbit despre companiile listate la Bursa de Valori București.

Publicitate

Daniela Șerban, președintele Asociației Române pentru Relația cu Investitorii (ARIR), a vorbit în cadrul dezbaterii "Cum facem bursa mai atractivă pentru noi emitenți și investitori? Cum atragem la bursă noi jucători semnificativi din economia privată românească?", organizată de DC Media Group, despre principalele companii listate la Bursa de Valori București și domeniile în care au fost înregistrate cele mai mari profituri în anul 2022.

"Primele concluzii ale cercetării pe care am realizat-o chiar eu pe 50 de burse din întreaga lume în ultimii 10 ani arată că țara în care bursa este localizată nu mai face diferența sau nu mai este definitorie atunci când vorbim de dezvoltarea unei burse, adică nu este suficient să avem o țară mare, cu o populație mare, trebuie să ne implicăm un pic mai mult în acest mecanism bursier care să funcționeze la adevărata sa valoare.

Daniela Șerban: Cele mai valoroase companii vin din sectorul bancar, cel al energiei și utilităților

O piață ideală este cea care reușește să aloce resursele de la cei care au unele suplimentare - de la investitori, către companii. Cum arată acest lucru în România? Ei bine, anul trecut românii au strâns în depozite 25 de miliarde de euro în plus. Practic, anul trecut, am observat o economisire accelerată - 57 de miliarde de euro sunt la sfârșit de ianuarie în depozite bancare.

Valoarea tuturor companiilor listate pe piața principală a bursei erau vineri de aproape 44 de miliarde de euro, cu 83 de companii listate, iar cele mai valoroase companii vin din sectorul bancar, cel al energiei și utilităților. Așadar, bani sunt în România, nu asta ar fi o problemă. Am putea cumpăra încă o dată valoarea tuturor companiilor listate la bursă.

"Peste 1,1 milioane de companii active"

Cum stăm pe partea companiilor sau de unde ne putem atrage noi în piața de capital mai multe companii? Sunt peste 1,1 milioane de companii active din care doar 8 mii sunt SA, societăți pe acțiuni, care sunt, cel puțin în teorie, mai aproape de Bursa de Valori București pentru că trebuie să fii o societate pe acțiuni ca să faci pasul spre bursă. 80% dintre acestea au maxim 3 angajați, 80% vorbind în cele un milion de companii.

De ce am spus această cifră? pentru că sunt companii foarte mici. Ne uităm și la cele mai mari companii din economie, cele cu peste 100 de milioane de euro. Vorbim de 300 de companii. Majoritatea dintre ele sunt multinaționale, câteva companii din domeniul petrolier, care sunt deja listate, și mult mai jos în top 10 apar Emag, Altex sau Fildas, proprietarul farmaciilor Catena, printre primele companii românești care ar fi potențial listate la bursă.

"Structura economiei arată o puternică polarizare"

Practic, structura economiei arată o puternică polarizare și o lipsă a clasei de mijloc de companii, unde bursa clar își poate spune cuvântul. Și știm că este ușor să deschizi o afacere în România. Noi susținem că ar trebui să fie mai ușor să și crești companii în România. Așadar, vă lansez provocarea să găsim soluții pentru a crește companii românești ca ele să ajungă după aceea la Bursa de Valori București", a declarat Daniela Șerban.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel