Sri Lanka trece printr-o criză care a determinat mai multe proteste, mai ales după întreruperile impuse de curent electric.
Cu sistările lungi de curent, întreruperile au devenit la ordinea zilei în fabricile din Sri Lanka. Din fericire, un generator repornește activitatea în unele fabrici. Dar soluția este temporară, iar combustibilul limitat.
Ranjith Koralage, șeful unui producător de îmbrăcăminte din Sri Lanka a declarat pentru BBC: „Astăzi am supraviețuit cumva, dar nu știm despre ziua de mâine”.
Unitatea sa de export produce articole de îmbrăcăminte tricotate pentru Victoria's Secret, Puma și Levi's și se numără printre zecile de fabrici de îmbrăcăminte care se luptă să atingă obiectivele de producție.
Domeniul textil este al doilea cel mai mare sector în valută pentru economia Sri Lanka. Sectorul tocmai și-a revenit din pandemie, veniturile din export crescând cu 22,1% la 514 milioane dolari în ianuarie 2022, comparativ cu ceea ce se producea cu un an în urmă. Registrul de comenzi al fabricii conduse de Kolonna este plin pentru următoarele trei până la șase luni. Dar acum perturbările se adaugă la îngrijorările existente cu privire la pierderea de teren în fața afacerilor rivalilor din Indonezia, Bangladesh și Vietnam.
„Dacă [guvernul] nu furnizează combustibil, trebuie să oprim producția, asta afectează livrările clienților. Clienții noștri ne întreabă deja zilnic dacă vom putea finaliza comenzile la timp sau nu”, spune Koralage.
Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii, rezervele valutare scăzând cu peste 16%, până la 1,93 miliarde de dolari în martie, au arătat joi datele băncii centrale.
Kolonna Manufacturing este un prim exemplu al modelului de dezvoltare economică pe care și-l dorea Sri Lanka: o fabrică care creează locuri de muncă pe plan local. Exemplul are 800 de lucrători, toți din regiune, inclusiv directorul executiv, Ranjith Koralage.
Chiar și centralele electrice din Sri Lanka se luptă să mențină operațiunile pe linia de plutire. Întreruperile de curent lungi, repetate, paralizează afacerile, în special cele orientate spre export, care sunt capabile să câștige banii atât de necesari.
Exportatorii precum Kolonna setează de obicei comenzilor prețuri fixe și au o capacitate limitată de a absorbi costurile în creștere. În timp ce o rupie mai slabă din Sri Lanka aduce beneficii exportatorilor, costurile în creștere drenează toate aspectele pozitive pentru producător.
Citește și: Protestele din Sri Lanka. Mai mulți guvernatori și liderul băncii centrale au demisionat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News