Șeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a transmis un avertisment ferm către liderii de afaceri, îndemnându-i să își adapteze liniile de producție și distribuție pentru a face față unui posibil scenariu de război.
Potrivit lui Bauer, conceptul de descurajare depășește cu mult capacitățile militare: „Dacă ne asigurăm că toate serviciile și bunurile esențiale pot fi livrate indiferent de circumstanțe, atunci acesta este un element-cheie al descurajării noastre”, a declarat amiralul Bauer la think tank-ul European Policy Centre, notează Reuters.
Șeful Comitetului Militar al NATO subliniat dependența Europei de Gazprom, care s-a dovedit a fi o afacere dictată mai degrabă de președintele Vladimir Putin decât de interesele comerciale ale companiei.
Situația este similară în cazul infrastructurii și bunurilor deținute de companii chineze: „Am crezut că avem un acord cu Gazprom, dar de fapt aveam un acord cu domnul Putin. La fel se întâmplă și cu infrastructura și bunurile deținute de companii chineze. De fapt, avem un acord cu [președintele chinez] Xi [Jinping]”, a spus acesta.
„Vedem asta prin numărul tot mai mare de acte de sabotaj, iar Europa a experimentat acest lucru în privința aprovizionării cu energie”, a mai spus Bauer.
„Suntem naivi dacă credem că Partidul Comunist nu va folosi niciodată această putere. Liderii de afaceri din Europa și America trebuie să înțeleagă că deciziile comerciale pe care le iau au consecințe strategice pentru securitatea națiunii lor”, a subliniat Bauer.
Amiralul Bauer a subliniat necesitatea ca sectorul privat să fie pregătit pentru condiții similare celor de război, ajustând liniile de producție și distribuție.
„Companiile trebuie să fie pregătite pentru un scenariu de război și să-și ajusteze liniile de producție și distribuție în consecință. Pentru că, deși armatele câștigă bătălii, economiile câștigă războaie”, a explicat el, potrivit Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu