Companiile germane vor mai mulți imigranți: 500 de mii de străini pe an pentru a umple locurile goale

Fotografie de la ELEVATE/ Pexels
Fotografie de la ELEVATE/ Pexels

De la catering la aeroporturi, trecând prin domeniul sanitar și industrie, companiile fac un apel către Guvernul german pentru a reduce birocrația pentru lucrătorii străini.

Cea mai recentă alarmă a venit de la aeroporturi: deficitul de personal în serviciile terestre ale aeroporturilor a determinat Guvernul să caute cel puțin 3 mii de muncitori în străinătate, pentru a ocupa cât mai curând locurile libere și a evita astfel haosul aeroportuar din perioada vacanței de vară.

Dar aviația este doar unul dintre numeroasele sectoare în care Germania se luptă să recruteze angajați, mai ales după pandemia de Covid. Acum companiile cer Guvernului să faciliteze sosirile imigranților, în special pentru forța de muncă calificată.

Potrivit unui studiu al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, țara ar avea nevoie de între 400.000 și 500.000 de noi lucrători imigranți în fiecare an pentru a satisface cererea pieței.

Cele mai mari probleme, pe lângă aeroporturi, se regăsesc în alimentația publică, în sectorul transportului urban, dar și în industrie și sănătate. În aceste părți ale economiei, locurile de muncă care trebuie ocupate depășesc cu mult cererile, iar decalajul dintre cerere și ofertă continuă să se mărească, potrivit Europa Today.

Companiile se plâng că principala problemă este că legea care reglementează imigrația din motive de muncă și care, potrivit acestora, implică sarcini birocratice ”absurde” pentru migranți. 

”Una dintre problemele principale este recunoașterea calificărilor profesionale”, spune Herbert Brucker de la Institutul pentru Piața Muncii și Cercetare Ocupațională al Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

”Acesta este marele șantier la care lucrăm și pe care trebuie să îl reorganizăm complet”, a adăugat el. În opinia sa, Germania ar avea nevoie de 400.000 până la 500.000 de noi sosiți pe an pentru a acoperi cererea totală. ”Suntem departe de acest număr”, explică el.

Șeful resurselor umane al DHL, Thomas Ogilvie, se plânge de ”absurditate și ineficiență” în procesele de angajare a lucrătorilor străini, care de multe ori nu reușesc să obțină viza chiar și atunci când au deja o ofertă concretă de muncă.

Pentru a depăși aceste restricții, Guvernul a relaxat recent birocrația pentru sectorul aeroportuar, dar și alte sectoare cer același tratament: ”Dacă nu ne schimbăm cursul, ne vom confrunta cu o situație în care Germania va suferi o pierdere de prosperitate” avertizează Ogilvie.

Șefa resurselor umane a Continental, Ariane Reinhart, de aceeași părere: ”Aici este în joc pacea noastră socială”, a spus el. De asemenea, șomajul în rândul tinerilor este inacceptabil: ”Trebuie să consolidăm problema formării profesionale, în special pentru tinerii proveniți din migranți”, conchide Reinhart.

Citește și: 

Germania caută 7.000 de muncitori străini pentru a acoperi lipsa de personal din aeroporturi

Lipsa acută de personal 

Un studiu recent al Institutului Economic German a constatat că aeroporturile germane se confruntă cu o carență de 7.200 de angajați la sol și însoțitori de zbor.

Acestea sunt în mare parte locuri de muncă lăsate goale de foștii angajați în timpul pandemiei, care între timp s-au reprofilat în alte sectoare, de exemplu în companiile feroviare sau în retailul online.

Rezultatul este că numărul persoanelor care lucrează în serviciile aeroportuare a scăzut cu 15% între 2018-19 și 2020-21. 

Odată cu reluarea turismului și a călătoriilor de afaceri, companiile au încercat să umple golurile apelând la agenții, dar fără succes.

”De ceva vreme, căutăm personal străin, dar piața este extrem de limitată”, a declarat Stefan Schulte, directorul general al celui mai mare operator aeroportuar din Germania, Fraport.

De aici și mișcarea Guvernului, similară cu cea lansată în timpul pandemiei pentru a încuraja sosirea lucrătorilor sezonieri în sectorul agricol. 

Guvernul va accelera permisele de muncă și vizele pentru lucrători

În aceste condiții Germania se întoarce la căutarea ”gastarbeiter”, tradus: muncitori străini. Guvernul de la Berlin a anunțat că va accelera permisele de muncă și vizele pentru câteva mii de lucrători străini din aeroport, în principal din Turcia. 

Ministrul Muncii, Hubertus Heil, a declarat că guvernul său intenționează ”să permită intrarea urgentă a personalului din străinătate pentru locuri de muncă temporare în Germania”, dar a asigurat că ”vor fi evitate toate formele de dumping și exploatare socială”.

În plus, el a adăugat că angajatorii vor avea să garanteze salarii...citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel