Compensarea facturilor se schimbă din nou. Răsturnare de situație. Anunțul lui Kelemen Hunor

foto pexels
foto pexels

Coaliția de guvernare nu a ajuns la o variantă finală ca răspuns la criza energiei. 

Citește și: EXCLUSIV  Criza energiei: PSD nu mai vrea la ”nesfârșit compensare pentru niște șmecheri”. Gîdei anunță momentul solidarității: Prețul reglementat trebuie introdus de urgență

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat că, de la 1 ianuarie, s-ar putea schimba sistemul de compensare a facturilor. El a explicat că schimbarea presupune compensarea la producător în loc de compensarea la furnizor.

”Există în acest moment o soluție în ceea ce privește prețurile și compensarea acestor prețuri este o soluție bună, dar, din punct de vedere tehnic, este o soluție extrem de complicată. Și cu toții suntem de acord că trebuie să îmbunătățim acest sistem pe de-o parte, pe de altă parte, trebuie să păstrăm sistemul prin care protejăm consumatorii casnici și consumatorii non-casnici sau măcar o parte dintre consumatorii non-casnici”, a explicat președintele UDMR la EuropaFM.

Revenim la piața reglementată?

Vorbind despre noua corecție discutată în coaliția de guvernare, vicepremierul a mărturisit: ”E adevărat că și pentru gustul meu discuția este cam lungă în această chestiune, dar va trebui să luăm o decizie. La un moment dat, cu toții am fost de acord că trebuie să ne întoarcem la o piață reglementată. De ce? Fiindcă piața liberă, în condițiile normale, are această caracteristică de a reglementa prețul prin ofertă și cerere. Nu suntem într-o situație normală. Nu România nu este într-o situație normală, ci toată Europa din cauza războiului împotriva Ucrainei declanșat de Rusia și de aceea trebuie să căutăm o altă abordare. Și această abordare este piața reglementată.

Acum 3-4 săptămâni am avut o întâlnire cu reprezentanții furnizorilor și cu reprezentanții de la E.ON Furnizare și ei au venit cu această propunere spunând că tot timpul au luptat pentru piață liberă, dar acum își dau seama și ei că nu va funcționa și ei au cerut o piață reglementată. Noi, în februarie-aprilie-mai am spus că trebuie să ne întoarcem la piața reglementată. Atunci nu a existat un consens în Coaliție”, a mai spus Kelemen Hunor.

Conform declarațiilor de astăzi, atât PSD, cât și UDMR susțin revenirea la piața reglementată. 

Liderul UDMR a explicat că ”semi-reglementarea înseamnă că nu poți să vinzi toată cantitatea de energie electrică produsă pe piața ONCOM. Mai există și contracte semnate, cam 80% ar fi și diferența a ceea ce trebuie cumpărat de pe piața externă crește. Acest lucru înseamnă că într-adevăr o cantitate semnificativă, dar nu foarte mare – mai ales față de alte state – trebuie cumpărată de pe piața liberă, pe care nu o poți reglementa. Și atunci suntem în situația de a spune că este vorba despre semi-reglementare sau reglementare parțială. În acest moment, există o problemă pe actualul sistem și mai ales prin mecanismul de compensare la furnizor. Au o problemă de cash. Băncile nu mai dau credite și dacă intră în faliment din incapacitate de plată un furnizor mare, nu are cine să preia în ultimă instanță câteva sute sau câteva milioane de clienți de la o zi la alta”, a mai spus Kelemen Hunor. 

Se schimbă compensarea

De asemenea, Kelemen Hunor a vorbit despre compensarea alocată la producător, nu la furnizor, ca în prezent: ”Stabilești pentru curentul electric un preț maximal peste care nu poate să meargă niciun furnizor și un preț pentru consumatori. Și plătești diferența, dar întrebarea este unde plătești. Soluția este să plătim către producător, nu către furnizor. Este mult mai ușor să compensezi din punct de vedere tehnic și procedural cantitatea cumpărată de la producător decât fiecare factură separată și să verifici milioane de facturi să vezi dacă sunt eligibile. Și atunci asta a fost soluția fiindcă noi producem cam 54 de terawați energie electrică, marea majoritate a producătorilor sunt în proprietatea statului și prin OPCOM și Transelectrica se poate face acest comerț bilateral cu furnizorii și poți să compensez la producător ca să simplific și mai mult această ecuație și acest sistem despre care noi am vorbit”.

”De la 1 ianuarie vrem să punem această nouă filosofie de compensare, deci până atunci va merge sigur actualul sistem din Ordonanța de Urgență și până la urmă acolo există și banii necesari atât la Ministerul Muncii, cât și la Ministerul Energiei pentru a face compensarea la furnizori” a mai întărit el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel