Profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, a vorbit despre competiția care se naște între părinți și cât de mult rău le face copiilor.
"Din păcate, în România, lucrurile astea sunt exacerbate. Nu aţi văzut cum se întâmplă, când vine un copil acasă şi spune că a luat "Foarte Bine" sau "Suficient"? Părintele spune: "Dar ce au luat ceilalți?". Adică dacă ceilalţi au luat mai puţin este bine. Dacă vine copilul acasă şi spune "Am luat Suficient, dar cei din clasă au luat Insuficient", părintele e mulțumit. Ceea ce este absurd! Dar el este mulțumit pentru că ceilalţi nu au luat mai mult", a spus Prof. Ion - Ovidiu Pânișoară pentru DCNews.
"Aceasta este capra vecinului pe care o transmitem copiilor"
"Aceasta este capra vecinului pe care noi o transmitem mai departe copiilor noştri şi este o foarte mare greşeală să facem acest lucru pentru că, într-adevăr, competiția nu este rea, dar este bună în momentul în care ştii să alternezi competiţia cu colaborarea. Trebuie să colaborezi cu anumiţi oameni şi să concurezi cu alţii, nu cu toată lumea. Iar cel cu care trebuie să te afli în competiţie eşti tu. Acesta este lucrul cel mai important.
Pentru că, întâmplător, poţi avea de-a face cu o clasă slabă şi atunci un copil, chiar dacă "respiră" un pic mai tare, are rezultate foarte bune. În schimb, dacă se duce într-o clasă foarte bună, poate să fie de opt și tu să fii nemulţumit că ceilalţi sunt de 9 şi 10, dar ei sunt olimpici. Şi atunci copilul tău e foarte bun. Deci nu trebuie să te compari cu ceilalţi, ci cu performanţa pe care eşti tu în stare să o faci şi în ce măsură te poţi autodepăşi. Cam asta ar trebui să fie schimbarea. Este ok competiția, dar nu cu ceilalți, ci cu tine însuţi", a mai spus Prof. Pânișoară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News