Cristina Tarcea a declarat că a început un asalt asura completurilor de judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Cristina Tarcea a declarat, înainte de tragerea la sorți a completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție că a început un asalt și asupra completurilor de trei.
"Mi-ar plăcea tare mult să vă spun că astăzi este ultimul episod, din păcate, prudența mă obligă să am rezerve. Așa cum știți, la data de șapte noiembrie a fost pronunțată decizia Curții Constituționale, nr 685, prin care constantându-se conflictul juridic de natură constituțională, Înalta Curte a fost obligată de îndată să procedeze la tragerea la sorți a completurilor de cinci judecători. (...)Nu este un secret pentru nimeni faptul că, mai mult sau mai puțin discret, a început un asalt și asupra completurilor de trei judecători de la Înalta Curte. Iar eu vreau să vă amintesc faptul că la Înalta Curte sunt nu numai completuri de trei, ci și completuri de doi și completuri de unu, iar că în măsura în care apreciem că tragerea la sorți reprezintă un element al procesului echitabil, în egală măsură, acest element trebuie aplicabil tuturor completelor de trei, doi și unu judecători din țară, de la toate instanțele. Vă rog să meditați asupra acestui subiect", a declarat Cristina Tarcea, președintele ÎCCJ.
Citește și ÎCCJ, tragere la sorţi completuri de 5. Cine va judeca dosarele lui Dragnea și Ponta
Tragerea la sorţi a se realizează cu ajutorul unor bile cu numele tuturor judecătorilor, introduse în urne separate corespunzătoare completurilor în materie penală şi civilă. Rezultatele tragerii la sorţi se consemnează într-un proces-verbal semnat de preşedintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi de judecătorul care a participat la procedură.
După efectuarea tragerii la sorţi, toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de competenţa completurilor de 5 judecători se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători. Preşedintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv sub aspectul stabilirii termenului.
Citește și: Completuri de 5. CSM, precizări după decizia Curţii Constituţionale
CCR a decis că ÎCCJ trebuie să tragă la sorți membrii completurilor de cinci judecători.
"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective", precizează CCR.
"Întrucât atât în materie penală, cât şi extrapenală, sancţiunea compunerii nelegale a completului de judecată este nulitatea necondiţionată şi, prin urmare, absolută, a actelor îndeplinite de un astfel de complet, şi ţinând cont de faptul că deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, conform art.147 alin.(4) din Constituţie, Curtea reţine că prezenta decizie se aplică de la data publicării sale, atât situaţiilor pendinte, respectiv în cauzele aflate în curs de judecată, precum şi în cele finalizate în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare corespunzătoare, cât şi situaţiilor viitoare" se mai arată în motivare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu