Comisia Europeană a aprobat un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro (13,15 miliarde lei) pentru Complexul Energetic Oltenia.
"Complexul Energetic Oltenia a depus astăzi aplicație pentru finanțarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a două proiecte importante. Este vorba despre:
- Construcția unei centrale electrice pe gaz natural de aproximativ 475 MW la Turceni
- Constructia unei centrale electrice pe gaz natural de aproximativ 850 MW la Ișalnița
Total Capex - peste 800 milioane de euro!
Așa cum am spus, 2022 va fi anul investițiilor! Ne ținem de cuvânt! Aplicațiile au fost depuse după ce ieri Comisia Europeană a aprobat planul de eficientizare al Complexului Energetic Oltenia și ajutorul de stat de 2,66 miliarde euro pentru realizarea acestui plan. Fondul pentru modernizare, în baza prevederilor Regulamentului CE nr. 1001/2020, are o alocare estimată în prezent la peste 15 miliarde de euro (în funcție de cotația viitoare a certificatelor CO2) cu o perioadă de implementare până în decembrie 2030", a anunțat Virgil Popescu pe Facebook.
CE Oltenia este o întreprindere de stat care desfăşoară activităţi în domeniul mineritului, al producerii de energie electrică şi al furnizării de energie termică. Societatea este al treilea cel mai mare producător de energie electrică din România şi este importantă din motive de siguranţă şi de adecvare a sistemului energetic naţional.
La 5 februarie 2021, Comisia a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă planul de restructurare prezentat de România în data de 4 decembrie 2020 şi măsurile de ajutor de restructurare aferente menite să îl sprijine sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat, mai exact cu Orientările Comisiei privind ajutoarele pentru salvare şi restructurare. În cursul investigaţiei aprofundate, România a prezentat un plan revizuit de restructurare a societăţii pentru perioada 2021-2026, căruia i-au fost aduse modificări şi îmbunătăţiri semnificative, notează CE. Planul va fi sprijinit de un ajutor de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde euro, sub formă de granturi, sub forma unei garanţii de stat pentru un împrumut, a unei injecţii de capital şi a unei conversii a împrumuturilor în granturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci