Cel mai mare complex lagunar din România, Razim-Sinoe, ar putea fi salvat cu fonduri europene, a precizat Cătălin Ţibuleac, guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării”, la interviurile DCNews. În plus, legătura cu Marea Neagră ar putea fi redeschisă.
Cătălin Ţibuleac, guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", s-a aflat în direct la interviurile DCNews unde a vorbit despre salvarea celui mai mare complex lagunar din România.
”Razim Sinoe, cel mai mare complex lagunar din România unde se presupune că apa ar trebui să fie salmastră, adică dulce sărată, din păcate, înainte de 1989, legătura cu Marea Neagră a fost întreruptă ca urmare a necesităților de irigare a terenurilor agricole din apropiere. Pe de-o parte acest proces de închidere a complexului către mare a dus la o colmatare aproape imediată a complexului lagunar. Pentru că nu mai există acea ieșire la Marea Neagră nu s-a mai făcut acea decolmatare naturală a lacului. În acest moment nu știu dacă adâncimea cea mai mare a complexului depășește doi metri. Pe de altă parte apa nu mai este salmastră. Zona era o zonă predilectă pentru șalău și sturioni. Era o zonă de reproducere. În 2004 se făcea repopulare, dar nu s-a mai făcut. Avem în scriere un proiect cu Societatea Ornitologică din România și cu Universitatea București pentru depunerea unui proiect pe fonduri europene pentru redeschiderea complexului lagunar către Marea Neagră și pe de-o parte recreerea habitatelor naturale, dar și punerea în valoare turistică a unor zone care din păcate, în acest moment, suferă”, a precizat Cătălin Țibuleac, în direct la interviurile DCNews.
Acesta nu este singurul proiect aflat în atenția guvernatorului Administraţiei Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării".
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu