EXCLUSIV  Complicațiile postoperatorii de care medicii se tem. Care este procentul de mortalitate în cazul fracturilor de bazin / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Prof dr. Ovidiu Alexa, medic ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sfântul Spiridon" Iași, prof. la Univesitatea de Medicină și Farmacie lași, a fost invitat la Academia de Sănătate de la DC News și DC Medical, unde a vorbit despre metodele chirurgicale pentru soluționarea fracturilor de bazin și despre complicațiile acestora.

 „Ce procent de mortalitate, complicații postoperatorii, avem în cazul politraumatismului și care sunt rezultatele imediate?”, a întrebat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii.

„La bazin mortalitatea este mai mare și depinde foarte mult de ce se întâmplă în primele minute cu hemostabilitatea pacientului și cu tratamentul adecvat al acesteia. Dacă nu apare un tratament adecvat, pacientul se poate pierde atunci când este instabil hemodinamic. Asta se întâmplă în 8%, 10% din cazuri.

Odată ce a trecut de instabilitatea hemodinamică, riscurile de deces sunt mai reduse, dar riscurile de complicații postoperatorii rămân. Este trombembolia care amenință permanent acești pacienți. Fractura de bazin este foarte emboligenă și dacă apare o trombembolie sau care pornește de la o tromboză venoasă și merge în trombembolie, 4%, 5% dintre pacienți pot deceda, deși primesc din prima clipă tratamentul anticoagulant foarte susținut. Nouă ne este foarte teamă de această complicație.

Mai sunt fracturile deschise, sunt politraumatisme, unde infecția este cea care poate duce la decesul pacientului,  dar aici nu aș spune că e mai mult de 1-2%. Alte complicații amenințătoare de viață nu sunt. De obicei sunt complicații care vor duce la rezultate funcționale proaste și la o calitate proastă a vieții.”

„Metodele ortopedice chirurgicale pe care le folosiți astăzi pentru a rezolva fracturile bazinului în ce constau?”, a întrebat prof. dr. Irinel Popescu. 

„Metodele chirurgicale constau în principiile oricărei fracturi: fixare anatomică și fermă, deci, plăci, șuruburi, care intervin în locul unde a fost fractura și se fixează fractura astfel încât pacientul să poată relua imediat mersul. 

Îmbătrânirea populației este o realitate, în Europa și în România. Cu cât vom avea mai multă populație în vârstă, cu atât vom avea mai multe fracturi de fragilitate. Ele se produc prin mecanism minim, printr-o cădere pe sold, în casă.

Pacientul este imobilizat la pat datorită durerii, el nu mai poate să reia mersul imediat. Dacă un tânăr poate sta o lună la pat, un vârstnic nu poate, este prea mult pentru el. Atunci ai nevoie de un tratament foarte agresiv, fie chirurgical, fie un tratament agresiv împotriva durerii dacă bazinul este stabil.

Cam 20% dintre ele ar trebui operate.", a spus Prof dr. Ovidiu Alexa la Academia de Sănătate de la DC News și DC Medical.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel