Este sezonul strugurilor, așa că n-ar fi rău să-ți faci câteva provizii dulci pentru iarnă. Astăzi, îți propunem rețeta de compot din acest fruct parfumat.
Ingrediente
Pentru consumul imediat:
500 g boabe de struguri
250 g zahăr
câteva picături de zeamă de lămâie
Pentru iarnă:
3 kg boabe de struguri
3 l apă
1 kg zahăr
cca 10 g sare de lămâie
Cum se prepară
Spălați strugurii foarte bine, alternând apa călduță cu apa rece, pentru a scăpa de orice urmă de substanță chimică și de eventualele mici viețuitoare întâlnite în ciorchinele de struguri. Adunați cu grijă boabele și scurgeți-le bine de apă, scrie gustos.ro.
Fierbeți un sirop din apă și zahăr. După gust, puteți adăuga câteva picături de zeamă de lămâie. Adăugați boabele de struguri și fierbeți-le până devin moi. După fierbere, țineți oala acoperită până se răcește.
Pentru păstrare, așezați boabele de struguri pregătite în borcane până la "gulerul" borcanului și acoperiți-le cu siropul preparat din apă, zahăr și sare de lămâie. Sterilizați borcanele timp de aproximativ 30 de minute, învelindu-le individual în hârtie pentru fierbere.
Măsurați timpul de sterilizare din momentul în care începe fierberea până la oprirea focului. Lăsați borcanele să se răcească la temperatura camerei, în vasul în care au fiert, până a doua zi.
BONUS: Gem de struguri
Ingrediente (pentru 3 borcane de 500 ml)
- 1,7 kg de struguri, fără sâmburi
- 1 kg de zahăr granulat
- 3 linguri suc de lămâie
Cum se prepară
Puneți strugurii, zahărul și sucul de lămâie într-o oală și puneți-o la foc. Amestecați des până se dizolvă zahărul. Pe măsură ce amestecul se încălzește, zdrobiți o parte din struguri cu o lingură de lemn sau folosiți un zdrobitor de cartofi pentru a scoate sucul strugurilor. Odată ce tot zahărul s-a dizolvat complet (aproximativ 20 de minute) luați amestecul de pe foc și folosiți un blender pentru a amesteca strugurii până la o consistență asemănătoare sucului.
Puneți oala din nou pe foc, aduceți la fierbere și lăsați-o acolo apoi, timp de 25 de minute, amestecând încontinuu. (Puteți începe cu 23 de minute deoarece, în funcție de prospețimea și varietatea strugurilor, timpul poate varia puțin).
Luați oala de pe foc și faceți un test. Puneți câteva picături de dulceață pe o farfurie răcită și puneți la frigider pentru un minut. Dulceața ar trebui să formeze o pojghiță creață atunci când împingeți degetul prin ea. Dacă nu, mai fierbeți-o câteva minute și testați din nou până când veți obține acest rezultat, scrie temananc.ro.
În cazul în care vreți să o conservați, sigilați borcanele sterilizate în prealabil și puneți-le în baie de apă clocotită, pe foc, timp de 8 minute. Lăsați-le să stea în apă încă 5 minute după ce ați oprit focul. Apoi le puteți scoate, verificați sigiliile după 12 ore și păstrați toate borcanele nesigilate la frigider.
Puteți îngroșa dulceața de struguri fierbând suficient de mult pentru ca excesul de apă din dulceață să se evapore.
Cum scoateți semințele din struguri
Puteți fie să gătiți strugurii, fie îi puteți strecura într-o strecurătoare grosieră pentru a separa semințele, dar veți pierde și coaja. Sau puteți tăia strugurii pe jumătate și apoi să îndepărtați semințele cu degetul mare. Sau cel mai bine ar fi să folosiți un soi de struguri fără semințe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu