Bateriile dispozitivelor walkie-talkie utilizate de facțiunea islamistă libaneză pro-iraniană Hezbollah, care au explodat în această săptămână, conțineau un compus exploziv extrem de puternic care a fost identificat.
Publicitate
Cunoscut sub numele de PETN (Tetranitrat de pentaeritritol), acest compus chimic amplasat în dispozitivele walkie-talkie ale Hezbollah a marcat una dintre cele mai mari operațiuni de spionaj și sabotaj din acest secol. Modul în care materialul exploziv a fost integrat în sistemul de alimentare al aparatelor făcea extrem de dificilă detectarea lui, chiar şi cu scannere, a explicat sursa implicată în investigarea exploziilor. Au existat şi explozii ale bateriilor separate de aparate, iar un reprezentant al companiei japoneze Icom ce a produs tipul de staţii de emisie-recepţie explodate, IC-V82, afirmă că cel mai probabil mecanismul exploziv a fost inserat în aparate prin înlocuirea bateriei cu totul. Compania japoneză afirmă că nu mai fabrică de zece ani astfel de staţii, iar majoritatea celor încă existente pe piaţă sunt contrafăcute.
Sute de staţii de emisie-recepţie ale grupării libaneze pro-iraniene au explodat miercuri, la o zi după ce mii de pagere folosite de asemenea de Hezbollah au explodat la Beirut şi în diferite alte zone ale Libanului, într-un atac ingenios atribuit Israelului şi care a provocat cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi. Numărul morţilor ar putea creşte, unele persoane rănite fiind în stare gravă. Numeroşi răniţi şi-au pierdut vederea ori au rămas fără degete.
Compania taiwaneză Gold Apollo, a cărei marcă este înscrisă pe pagerele detonate, susţine că acestea au fost fabricate de compania sa parteneră ungară BAC, care la rândul ei afirmă că este doar un intermediar şi neagă orice activitate de producţie, informaţie confirmată de autorităţile ungare. Un alt intermediar pare o companie de "consultanţă" înregistrată în Bulgaria, Norta Global Ltd, creată de un cetăţean norvegian şi care este suspectată că ar fi avut legături cu respectiva companie ungară şi ar fi cumpărat şi revândut pagerele către Hezbollah într-o tranzacţie efectuată în afara teritoriului bulgar.
Reuters vine și cu alte detalii. Se pare că serviciul secret israelian Mossad a interceptat livrările înainte ca acestea să sosească în Liban şi a implantat în fiecare dintre respectivele aparate un exploziv cu un sistem de detonare activat în momentul recepţionării unui mesaj anume transmis tot de serviciul israelian printr-un procedeu de piratare astfel încât mesajul să pară că este transmis de Hezbollah, miile de pagere explodând simultan, la fel şi aparatele walkie-talkie ulterior, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu