Cine vrea să retraiască măcar o mică parte din ceea ce au însemnat renumiții haiduci români trebuie cu siguranțâ sâ ajungă în zona Olteniei.Dealurile comunei Amărăști au fost de-a lungul zecilor de ani ascunzătoarea perfectă pentru ei.
Păduricele de pe dealuri și relieful în sine au oferit de-a lungul zecilor de ani locuri numai bune pentru refugiul haiducilor.
Distanțele sunt relativ mici, iar drumurile importante șerpuiau dealurile din zona Amărăști astfel că haiducii aveau țintele" la îndemână și puteau să se deplaseze ușor și să se ascundă la fel de repede după o fărădelege.
Haiducii, mândria Amărăștilor
Numele cele mai prezente în zonă și legendele despre haiduci sunt spectaculoase. Platourile din zonă au fost locurile multor întâlniri secrete, precum cea dintre Tudor Vladimirescu și Iancu Jianu, dar și a cetelor de haiduci.
Primarul din comuna Amărăști a avut inițiativa înfințării unui grup de haiduci pentru păstrarea legendelor și a tradițiilor legate de aceste personaje care au marcat istoria zonei. Astfel, primarul Constantin Drăghici ziua este la birou și se ocupă de hârtii și diferite treburi administrative, iar noaptea interpretează rolul unui haiduc. Alături de alte persoane din localtate și din satele din împrejurimi au format Grupul Haiducii din Amărăști. Am avut plăcerea să petrecem o seară haiducească în compania lor, iar totul a fost de excepție.
Seara cu haiduci
Seara a început cu primirea tradițională cu țuică fiartă care a făcut un cuplu perfect cu focul de tabără și cu mâncarea delicioasă preparată la ceaun. Alături de prepararea mămăliguței din care ieșeau aburi continuu, haiducii au interpretat cântece din repertoriu propriu în care sunt menționate zonele locului.
Timp de peste o oră, la ceaun s-a pregătit o tocăniță după o rețetă tradițională, iar focul de tabără a permis celor prezenți să se încălzească. Seara festivă din compania haiducilor a continuat apoi în interior, unde ne-am putut bucura din plin de bucatele tradiționale. Spectacolul haiducilor din Amărăști a continuat până după miezul nopții.
Viitorul sună bine
Pentru păstrarea acesteor tradiții și pentru ca ele să devină accesibile unui public tot mai larg, se dorește organizarea unui festival al haiducilor care să cuprindă toate aceste elemente: tradiții, legende, mâncare tradițională haiducească și cântece specifice. Trebuie specificat că toate produsele sunt de țară", iar gustul este pe măsură. Toate acestea urmează să fie integrate într-un traseu turistic care să cuprindă obiectivele turistice din zonă, precum situl dacic, bisericuțele din lemn și zonele de poveste de care se leagă multe dintre legendele haiducilor dar și poveștile despre Tudor Vladimirescu.
Spiritualitatea locului
Cu toate că fărădelegile au reprezentat chintesența haiducilor, comuna Amărăști, alături de celelalte localități de pe valea Pesceanei sunt pline de elemente de spiritualitate. Bisericile din zonă au povești deosebite, multe dintre ele fiind catalogate ca monumente istorice de diverse categorii.
Un altfel de Săpânța"
Tradițiile locului spun că după înmormântare, defunctului trebuie să i se pună și câte o cruce colorată și împodobită în intersecția principală apropiată de locul unde a locuit. Astfel, la Amărăști ai șansa să vezi cruci colorate, care îți dau impresia unui mic cimitir Săpânța.
Legenda haiducului Coman
Povestea haiducului Coman este cu siguranță una dintre cele mai impresionante și are ca rezultat construirea unui lăcaș de cult, care paradoxal a început cu o fărădelege. Se spune că haiducul Coman avea o mare datorie față de o altă ceată de haiduci, astfel că au fost chemați pe dealurile Amărăștilor pentru plata galbenilor. Plata a fost făcută numai că șeful cetei din zonă, haiducul Coman nu prea ar fi renunțat la bani. Astfel, a gândit un plan malefic, dar care urma să se termine paradoxal, cu un lăcaș de recunoștiință pentru divinitate.
A desemnat câțiva dintre cei mai viteji haiduci să îi aștepte pe cei care abia plecaseră cu pungile cu galbeni, într-o ambuscadă. Condiția pusă de Coman a fost ca jaful să se realizeze fără luarea de vieți omenești. Numai că planul nu a fost respectat, iar câțiva dintre conducătorii cetei adverse au fost uciși. Galbenii au fost recuperați, iar cadavrlee ascunse în iarbă.
Au trecut câteva săptămâni până ce haiducul Coman a trecut prin zonă și a descoperit trupurile. Furia lui s-a îndreptat bineînțeles către cei care i-au nesocotit ordinul. Ca să nu îi pedepsească exemplar, Coman a cerut haiducilor să construiaască un lăcaș bisericesc în zonă, iar astfel a apărut o mică biserică .
Meșteșugurile au un farmec aparte și povești la fel de impresionante. Povestea unei femei-fierar face înconjurul regiunii. Dar despre toate acestea, într-un viitor episod dedicat tărâmului magic al haiducilor, unde veți afla despre fierarul-legendă Leana, care încă trăiește la Amărăști, în județul Vâlcea.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu