Comuna Călineşti Oaş a reuşit să iasă din insolvenţă la patru ani de la declanşarea procedurii, reuşind să plătească ultima datorie de circa un milion de euro, fonduri care i-au fost alocate de către Guvern, a anunţat edilul Dinu Birtoc marţi, într-o conferinţă de presă.
Primarul a explicat că suma i-a fost alocată prin hotărâre de guvern, în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanţii Asociaţiei Comunelor şi ai Ministerului de Finanţe.
"Comuna a ajuns în insolvenţă prin fraudarea unui proiect european pe măsura 322. În urma unui control al Direcţiei Antifraudă s-a descoperit că acea investiţie nu este respectată conform cererii de finanţare depusă. După acel control efectuat, la acea dată eram viceprimar, am semnalat o serie de nereguli la nivel de UAT. Urma să se întâmple ce spuneam la data respectivă. Blocarea de conturi şi sechestru pe bunuri mobile a durat aproape 5 ani de zile de când comuna Călineşti Oaş a avut această patimă, această problemă destul de grea. Este o problemă foarte ruşinoasă. Astăzi avem o bucurie mare deoarece am şters această nenorocită pată pe care a avut-o comuna Călineşti Oaş din cauza proastei administraţii", a spus Birtoc.
Potrivit acestuia, Guvernul a alocat suma de 4.856.000 de lei, bani ce au fost plătiţi creditorilor.
"Nu vreau să fiu rău, putea fi aprobată şi mai repede pentru că eu am adus la cunoştinţă încă din 2016. Trebuie să menţionez faptul că în această echipă care am fost la discuţii am fost primari din toate partidele, dar nu s-a ţinut cont de culoarea politică. Pot să spun că au fost PSD, ALDE, UDMR, am reuşit să mă susţină deoarece le-am demonstrat că fiind singura comună din România, merită să aibă susţinerea lor. Vineri am reuşit de am făcut plata către creditori. Am strâns întreaga sumă către creditorii din planul de redresare financiară. Le-am spus creditorilor că comunitatea locală este supusă la subdezvoltare din cauza unei prostii şi a unei neatenţii. Nu am putut să implementez niciun proiect european", a mai spus Birtoc.
Conturile Primăriei Călineşti Oaş au fost blocate în 2015, după un sechestru instituit la cererea Fondului de Garantare a Creditului Rural, pentru o sumă de 4,9 milioane lei şi de către Administraţia Naţională de Administrare Fiscală pentru o sumă de 4,3 milioane lei.
Problemele au apărut când Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale a constat că proiectul pe măsura 322 implementat de Primărie nu a fost respectat, adică a fost realizat un alt drum decât cel din proiect şi pe o anumită porţiune a existat dublă finanţare, atât din fonduri europene cât şi de la Guvern, iar contractul european a fost reziliat şi s-a trecut la recuperarea sumelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News