Procesul comunismului este unul moral, "care nu s-a făcut și nu sunt prea multe semne că este dorit" și de aceea trebuie construit un proiect european consideră fostul președinte al României Emil Constantinescu, care a participat la o dezbatere pe această temă.
El a afirmat că, deși Europa de sud-est a ieșit din comunism, "ușa a rămas întredeschisă" într-o dezbatere organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Fundația Konrad Adenauer (KAS), în colaborare cu Biblioteca Națională a României intitulată Cunoașterea trecutului totalitar comunist.
"Fără o condamnare argumentată a ideologiei comuniste, ea poate reapărea, machiată puțin, fie sub forme violente — ca în Grecia, sub haine moderne — ca în Cehia, sau se poate recicla oricând într-un populism agresiv, care folosind slăbiciunile democrației să conducă la alte tipuri de regimuri autoritare și represive. (...) Tăcerea cu care sunt acoperite crimele comunismului timp de aproape trei decenii de la prăbușirea lui este dezamăgitoare și nu de puține ori rușinoasă. Iată de ce e nevoie să construim cu un efort comun un proiect european și mondial prin care să redăm demnitatea victimelor și familiilor lor măcar prin aflarea adevărului despre cei dispăruți", a punctat Emil Constantinescu.
"Din păcate, aici, UE a eșuat. Și încercările prietenilor noștri polonezi și ale altora de a obține această condamnare a ideologiei comuniste a eșuat. Și în Parlamentul European, și în Comisia Europeană", a susținut Constantinescu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News