EXCLUSIV  Comunismul din România, o variantă naţionalistă. Sociologul Bulai spune că "mecanismul şi-a creat singur monştrii"

captură video
captură video

Val Vâlcu și Alfred Bulai au discutat despre patriotismul lui Nicolae Ceaușescu.

"Comunismul a avut o variantă românească naționalistă care, ideologic, nu are legătură cu comunismul. Comunismul s-a vrut internațional, el așa a început, pe ideea de internațional. Așa a fost și prima formulă, Partidul Comunist din România.

Această nebunie ținea și de logica rușilor care controlau acest spațiu. În România a fost lupta dintre comunismul de la Moscova și cel național. A câștigat cel național pentru că avea control, mă rog Partidul Comunist Român avea câteva sute de membri, nu erau mulți. Peste noapte a crescut numărul lor, desigur cu mulți români care nu știau rusa.

Mișcarea naționalistă nu a început-o Ceaușescu, a început-o Gheorghe Gheorghiu Dej. El s-a bătut cu aripa sovietică și după a venit Ceaușescu. Cred că a fost naționalist 100% Ceaușescu, de ce? În primul rând chiar dacă nu avea carte, știa mai multă istorie decât mulți dintre politicienii cu multe doctorate de azi, o istorie construită de Școala Ardeleană. El a intrat într-o zonă care a prins foarte mult, mă refer la tinerii și intelectualii din anii '60. Din păcate această formă paroxistică de propagandă, în realitate și-a pierdut efectele pentru că a devenit falsă.

În anii '70 mai era ceva, dar în '80 era nebunia lumii. Adică în anii '90 oamenii au vrut să renunțe la tot ce era din comunism, ceea ce era o aberație, pentru că unele lucruri nu erau rele. Faptul că școlarii mergeau în parc să planteze pomi nu era un lucru rău, pe la alții se numea voluntariat, noi după am început să cerem bani, pentru că era totul pe bani în '90. Din punctul asta de vedere mecanismul și-a creat singur monștrii", a explicat Bulai, la DCNews.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel