Partidul comunist austriac, KPO - Plus, a reuşit să intre în Parlamentul Regional din Salzburg, pentru prima dată din 1949.
Duminică a obţinut un neaşteptat 11,7% din voturi la alegerile regionale, din care a ieşit întărit şi partidul de extremă dreaptă FPO, un rezultat văzut ca o sancţionare a formaţiunilor politice tradiţionale. Potrivit proiecţiilor calculate de institutul de sondarea opiniei publice SORA după numărarea a 93% din voturi, partidul creştin-democrat a reuşit să-şi apere primul loc cu 30,4%, dar a suferit o scădere de 7,3 puncte faţă de alegerile din 2018. Urmează extrema dreaptă, care cu 26% i-a retrogradat pe locul trei pe social-democraţi, care au ajuns la 18%. În timp ce întărirea extremiştilor de dreapta fusese anticipată de sondaje, avansul puternic al comuniştilor la aproape 12% a fost o surpriză, din moment ce nu au mai putut intra în Parlamentul regional de trei sferturi de secol, iar la alegerile precedente obţinuseră doar 0,4%.
KPO-Plus îi retrogradează pe Verzi, în prezent membri atât ai guvernului regional Salzburg, cât şi ai guvernului federal împreună cu creştin-democraţii, pe locul cinci (8%). Liberalii din Neos nu au reuşit să depăşească cei 5% necesari pentru a intra în Parlamentul regional.
Aproximativ 68% dintre cei aproape 400.000 de cetăţeni cu drept de vot din această regiune alpină care se învecinează cu Germania au mers la urne, iar principala lor preocupare, conform tuturor sondajelor, este inflaţia ridicată, în jur de 10%. Analiştii atribuie rezultatul bun obţinut de partidul comunist, care în oraşul Salzburg chiar a câştigat locul doi cu aproape 22% din voturi, carismei liderului său, Kay-Michael Dankl, şi angajamentului său faţă de problemele sociale, în special promisiunea de a lupta împotriva creşterii chiriilor, scrie Rador.
Cu o schemă similară, KPO a câştigat în 2021 primăria Graz, al doilea oraş al Austriei şi capitală a statului federal Stiria, din sud. La nivel naţional, KPO, care a fost înfiinţat în 1918, concurează întotdeauna la alegerile generale, dar nu a mai fost reprezentat în Parlamentul austriac din 1970, nereuşind să depăşească pragul de 4% din voturi necesar pentru intrarea în Cameră.
La rândul ei, extrema dreaptă îşi confirmă redresarea după căderea bruscă suferită în 2019 ca urmare a scandalului Ibiza, care a dus la plecarea guvernului federal, condus atunci de creştin-democratul Sebastian Kurz, după ce fostul lider al FPO, Heinz-Christian Strache, a fost filmat cu o cameră ascunsă într-o casă din Ibiza, oferind contracte publice în schimbul sprijinului electoral unui fals oligarh rus. Avansul ultranaţionaliştilor, aflaţi acum sub conducerea lui Herbert Kickl, a fost deja semnificativ la alegerile regionale din Austria Inferioară, în ianuarie, când au obţinut 24,19% din voturi, faţă de 14,76% la alegerile precedente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News