Comunitatea LGBTI și aliații ies în stradă, în plină campanie electorală, pentru a solicita legalizarea de urgență a parteneriatelor civile

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Asociația MozaiQ, organizație care luptă pentru drepturile persoanelor LGBTI (lesbiene, persoane gay, bisexuale, persoane trans și intersex) anunță organizarea, sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 14 în Piața Universității din București, a marșului de protest “Tradiția noastră e iubirea”, la care sunt așteptate mii de persoane din comunitatea LGBTI și aliații lor care vor cere legalizarea de urgență a parteneriatelor civile pentru toate cuplurile. 

Parteneriatul civil este o formă alternativă căsătoriei civile, care ar oferi drepturi fundamentale atât cuplurilor gay, cât și cuplurilor heterosexuale, printre care drept la moștenire, drept de vizită în spital, drept de a lua decizii medicale cu privire la partener, drept la pensie de urmaș, stabilirea cadrului legal pentru regimul bunurilor comune acumulate de-a lungul relației, oficierea relației în fața stării civile, protecția constituțională a cuplurilor necăsătorite. Conform unor date din recensământ, în România trăiesc peste 200.000 de cupluri necăsătorite, majoritatea heterosexuale, care nu au niciun fel de recunoaștere din partea statului și care ar beneficia de pe urma legalizării parteneriatelor civile. Mai multe detalii despre drepturile asociate cu parteneriatul civil se pot găsi pe www.iubimlafel.ro.

În Parlament există deja o serie de propuneri legislative privind legalizării parteneriatelor civile, reamintim de Plx-152/2019, propunere legislativă care a primit deja mai multe avize favorabile de la mai multe comisii din Camera Deputaților: comisia pentru egalitate de șanse, comisia pentru drepturile omului și comisia pentru muncă. Adoptarea unei astfel de legislații a devenit, anul trecut, o obligație expresă a României, în contextul în care țara noastră a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru nerecunoașterea unor cupluri gay. CEDO spune că România trebuie să ofere un cadru legislativ pentru ca aceste cupluri să beneficieze de protecția statului. Hotărârea CEDO este obligatorie și trebuie implementată cu celeritate. De altfel, România este astăzi una dintre ultimele țări din Europa cu privire la acest subiect, respectiv nicio formă legală pentru cuplurile gay. Inclusiv în Polonia se discută în aceste zile despre adoptarea unui parteneriat civil, după ce guvernul a introdus o propunere legislativă în acest sens, iar Grecia, țară majoritar ortodoxă, a legalizat și parteneriatele civile, și căsătoriile gay. 

“Campania electorală a început de două zile, iar noi ieșim în stradă pentru a cere candidaților la prezidențiale și la alegerile parlamentare să se angajeze să țină România pe traseul european și să legalizeze parteneriatele civile. Ne-am săturat de declarații sforăitoare care ne amintesc mai degrabă de discursurile interminabile ale lui Vladimir Putin atacând Occidentul, dacă România vrea să fie pe traseul european, trebuie să își respecte minoritățile! Mai mult, studiile recente arată o susținere tot mai mare pentru parteneriatele civile, mai ales în marile orașe și în rândul tinerilor, iar clasa politică a rămas în urma trendurilor populației” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ. 

“Partenerul meu, cu care sunt împreună de mai mulți ani, s-a îmbolnăvit acum câteva luni și a avut nevoie de spitalizare și mă gândeam cu groază că dacă se agravează situația nu știu dacă o să-mi dea voie să-l vizitez, dacă o să am vreo putere să iau vreo decizie despre viața lui. Mi-a fost teamă pentru noi. Noroc că am dat peste niște doctori care au înțeles situația și m-au lăsat să-l țin de mână pe patul de spital, dar ești la ruletă, cum ai norocul. Ceva trebuie făcut” au declarat Marius și Andrei, un cuplu gay. 

“Sunt Marcela și fiul meu este gay. Eu vreau să fie bine și fericit. Vreau să fie protejat de stat. Am muncit o viață întreagă și nu pentru ca fiul meu să fie discriminat în propria noastră țară” a declarat Marcela, mama unui tânăr gay. 

Sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 14, ieșim în Piața Universității din București pentru a mărșălui până în Piața Victoriei la Guvern și a ne cere drepturile în stradă. Avem nevoie ca politicienii să ne ia în seamă, avem nevoie de drepturi egale pentru toată lumea, inclusiv persoanele LGBTI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel