Restructurarile, cerute de Guvern şi puse în practică discreţionar de Vajda Borbala, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare(CNCAN), slăbesc capacitatea instituţiei de a controla riscurile nucleare. Fapt recunoscut indirect de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care cere Executivului, în urma unui misiuni recente în România, saă„asigure suficiente resurse financiare şi umane CNCAN” pentru ca aceasta „să-şi exercite toate responsabilităţile în domeniul securităţii nucleare”.
Mai grav, Borbala a înlocuit angajaţi cu înalta calificare în domeniu, printre care şi cel mai bine cotat expert român la Viena, Florian Baciu, cu persoane fără pregătire de specialitate, unele doar cu studii medii. CorectNews a obţinut, în exclusivitate, „lista neagră” întocmită de Borbala după criterii... „pe baza necesităţii”.
„Măsurile naţionale de siguranţă nucleară ar trebui să fie consolidate prin abordarea unor chestiuni urgente”, a spus imediat după misiunea de evaluare în România (17-28 ianuarie 2011) canadianul Greg Rzentkowski, coordonatorul echipei de experţi AIEA.
Dincolo de obişnuitele atenuari dictate de tonul diplomatic al documentului, recomandările sale trădează îngrijorările iscate în „capitala” energiei atomice Viena cu privire la capacitatea CNCAN de a gestiona riscurile nucleare. Printre „urgenţele” de rezolvat indicate de instituţia internaţională, cea mai insistentă subliniere se referă chiar la problema crizei de personal calificat: „asigurarea de resurse financiare şi umane suficiente pentru CNCAN, şi o mai mare flexibilitate pentru a gestiona propria structura organizatorică, astfel încât să poată îndeplini toate responsabilităţile de securitate nucleară.
Cu alte cuvinte, autoritatea care răspunde de autorizare, control, protectie, garanţie în tot ce ţine de obiective nucleare în România – de la un simplu aparat de radiografie dentară la depozite şi transport de deşeuri radioactive – nu îşi poate îndeplini toate atribuţiunile. Astfel, înainte de a se confrunta cu un dezastru atomic de dimensiuni comparabile cu cel de la Fukushima, românii se pot confrunta cu alte riscuri „domestice” de iradiere accidentală la o simplă radiografie. Aceasta în cazul în care un angajat CNCAN nu îşi face treaba în mod profesionist şi autorizează o instalaţie cu grad ridicat de uzură sau calibrată necorespunzator.
Citeşte mai departe pe CorectNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu