În UE, Germania ocupă primul loc în ceea ce privește cheltuielile pentru asistență medicală și alocații medicale - atribuind 11% din PIB-ului concediilor medicale și asistenței medicale publice. Este urmată de Franța și Țările de Jos (ambele cu 10,2%), potrivit biroului de statistică al UE, Eurostat.
Țările care alocă cel mai puțin beneficii de boală și sănătate sunt Estonia (4,9 %), Lituania (5 %), Polonia, Ungaria și Irlanda (toate 5,5%).
Conform cifrelor din 2020, Germania este, de asemenea, țara care cheltuiește cel mai mult pe indemnizații de concediu medical, în special. Țara alocă 2,3% din PIB pentru a sprijini angajații bolnavi.
Ați putea presupune că țările care cheltuiesc mai mult pe concediu medical ar fi cele în care oamenii își iau mai mult timp liber de la muncă. Dar realitatea este contraintuitivă.
La sfârșitul anului 2022, țările cu cea mai mare pondere de angajați absenți de la locul de muncă erau Franța (14,9 %ă), Finlanda (14,8%), Suedia (14,7 %), Danemarca (13,6%)
Națiunile în care oamenii lipsesc cel mai puțin de la locul de muncă sunt România (2,5%), Bulgaria (2,9 %), Grecia (4,9 %), Polonia (5,8%) și Serbia (5,9 %).
Este de remarcat faptul că rata medie a absențelor de la locul de muncă în UE este semnificativ mai mare pentru femei (12,1%) decât pentru bărbați (7,8 %). Un studiu din 2018 al cadrelor universitare de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică a identificat ”factorii de stres la locul de muncă și familia” drept ”cea mai semnificativă” explicație pentru această diferență de gen, scrie Euronews.
Următoarea listă de țări a fost organizată de Euronews Next.
Valoarea prestației: Companiile din Luxemburg sunt obligate să plătească lucrătorilor aflați în concediu medical salariul integral pentru aproximativ trei luni - mai exact, timp de 77 de zile sau până la sfârșitul lunii calendaristice în care are loc cea de-a 77-a zi de incapacitate de muncă.
Durata prestației: Dacă incapacitatea de muncă durează peste această perioadă, organismul de asigurări de sănătate acordă o prelungire de până la 78 de săptămâni (1,5 ani).
Cuantumul indemnizației: 70 % din salariul de referință din fondul public de asigurări de sănătate din a doua zi de concediu medical.
Salariul de referință se stabilește pe baza salariului mediu din ultimele șase luni și a plăților impozitului social efectuate în anul calendaristic precedent.
Durata prestației: Până la 182 de zile calendaristice consecutive de concediu medical plătit, cu maximum 240 de zile pe an.
Lucrătorii pot solicita o indemnizație de boală la nouă zile lucrătoare de la debutul bolii. În general, angajatorul plătește salariul angajatului în această perioadă de așteptare, iar mulți plătesc și salariul integral în prima sau două luni.
Apoi, Kela - Instituția de Asigurări Sociale din Finlanda - preia indemnizația, în funcție de venitul mediu anual al lucrătorului.
Durata prestației: Până la 300 de zile lucrătoare (aproximativ un an).
Aproximativ 80% din salariu, dar poate fi mai mare dacă există un contract colectiv.
Durata prestației: 364 de zile, dar este posibilă o prelungire cu concediu plătit în valoare de 75 % din venitul lucrătorului.
Cu toate acestea, dacă persoana în cauză este grav bolnavă, aceasta poate continua să solicite indemnizații de boală echivalente cu 80% din salariu dincolo de această limită.
În funcție de tipul de boală și statutul profesional, beneficiile pot diferi. Dar diurna este de obicei de 50% din salariul de referință al unui lucrător.
Salariul de referință brut este însă limitat la 2.885,61 euro pe lună, ceea ce înseamnă că diurna plătită nu poate depăși 47,43 euro pe zi. Dar când concediul medical depășește trei luni, acea diurnă poate fi reevaluată și mărită.
Durata prestației: Dacă starea de sănătate a lucrătorului o justifică, concediul medical poate dura până la trei ani.
Cu cât concediul medical este mai lung, cu atât este mai bine plătit. În timp ce concediile medicale de mai puțin de o lună sunt acoperite la 55% din venitul mediu al unui lucrător, această rată crește până la 70% pentru o boală care durează peste trei luni și 75% pentru concediile medicale de peste un an.
Durata prestației: Până la 1.095 de zile (trei ani).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News