Românii care au în grija lor bolnavi de cancer pot cere anual un concediu plătit de 45 de zile.
Potrivit unei legi recente care a fost pusă efectiv în aplicare din 16 aprilie 2022, a apărut un nou tip de concediu medical plătit: se acordă persoanelor care au grijă de pacienți oncologici. Concediul este de maximum 45 de zile calendaristice pe an și este acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni. Legea 24/2022 ce prevede introducerea concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer a apărut în februarie 2022 în Monitorul Oficial.
Concediul medical plătit pentru îngrijirea pacienților adulți cu afecțiuni oncologice a fost inserat în Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005, alături de alte concedii medicale la care au dreptul salariații. Pentru a fi acordat, concediul necesită un stagiu de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare. „Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament', este explicat în actul normativ.
Indemnizația brută lunară aferentă concediului este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta este suportată de stat. În plus, atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică clinică, tot pe banii statului.
La nivel mondial, cancerul a provocat moartea a aproximativ 10 milioane de oameni în 2020, potrivit datelor centralizate de Organizația Mondială, iar România este una din țările cele mai afectate, cu circa 140 de decese pe zi. Comisia Europeană și-a trasat ca obiectiv învingerea cancerului în următoarele decenii. În UE ar urma să fie creată o reţea de centre naţionale de oncologie, la care să aibă acces cel puţin 90% din populaţie pentru a beneficia de cel mai bun tratament posibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu