Conceptul controlului tehnic al mașinii, aplicat în medicină. Un test de sânge ar putea arăta cât de repede îmbătrânesc organele interne (studiu)

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Specialiștii în domeniul medical de la Universitatea Stanford au făcut pași importanți în direcția evaluării îmbătrânirii organelor interne umane, folosind un test de sânge, care are la bază un concept similar cu un control tehnic al mașinii.

Această metodă de testare poate prezice cu exactitate cât de rapid îmbătrânesc organele interne, și chiar posibilitatea de deteriorare iminentă a acestora, conform unui articol publicat de BBC.

Echipa de cercetare a examinat 11 organe, printre care inima, creierul și plămânii, folosind această metodă, în cazul a mii de adulți, majoritatea fiind de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.

Rezultatele au dezvăluit că unul din cinci adulți, cu o stare de sănătate aparent normală, cu vârsta de peste 50 de ani, poate avea cel puțin un organ care îmbătrânește rapid. De asemenea, între 1% și 2% dintre indivizi ar putea prezenta mai multe organe care îmbătrânesc mai repede decât ritmul normal.

Această descoperire, deși poate părea alarmantă, oferă oportunitatea de a interveni și a modifica potențialul declin al sănătății, conform cercetătorilor.

Evaluarea precară a organelor interne poate identifica problemele de sănătate care ar putea să apară în viitor, conform unui studiu publicat în revista Nature.

Un exemplu specific ar fi o inimă care „îmbătrânește rapid”, crescând riscul de insuficiență cardiacă sau un creier predispus la demență.

Testul de sânge analizează nivelurile a mii de proteine pentru a oferi indicii cu privire la organele care îmbătrânesc la ritmuri diferite, permițând astfel identificarea specifică a organelor afectate.

Dr. Tony Wyss-Coray, unul dintre cercetătorii implicați în această descoperire, a subliniat: „Având în vedere vârsta biologică a fiecărui organ, am constatat că 18,4% dintre cei cu vârsta minimă de 50 de ani au un organ care îmbătrânește semnificativ mai repede decât media. Acești indivizi prezintă un risc crescut de îmbolnăvire în cazul respectivului organ în următorii 15 ani”.

Universitatea Stanford a depus actele pentru brevetarea acestui test, în speranța că, pe viitor, acesta va fi utilizat și comercializat. Cu toate acestea, se impun mai multe studii pentru a valida cu exactitate capacitatea testului de a prezice vârsta și starea de sănătate a organelor.

Cercetătorii au observat că procesul de îmbătrânire biologică nu este uniform, ci se manifestă în rafale, cu accelerații rapide în jurul vârstelor de 30, 60 și 70 de ani.

Expertul în sănătate și bolile legate de vârstă, profesorul James Timmons de la Universitatea Queen Mary din Londra, care a studiat markerii genetici ai îmbătrânirii, consideră descoperirea ca fiind impresionantă, dar este necesară validarea acesteia pe un eșantion mai larg și divers din punct de vedere etnic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel