Joi, 16 și vineri, 17 februarie, la ora 19:00, Concertul simfonic va fi susţinut de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Solistă: Elisabeth Leonskaja.
În program: Alberto Ginastera- Suita Estancia; Edvard Grieg - Concertul pentru pian și orchestră; Jean Sibelius - Simfonia nr. 1.
Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu", fondator, în 1988, și dirijor al Orchestrei de Cameră Virtuozii din București, profesor asociat dr. la Universitatea Națională de Muzică din București.
Debutul ca șef de orchestră s-a petrecut la Brașov, în 1967 (cu Orchestra de tineret), pe când era student la Conservatorul din București, unde a urmat cursuri de compoziție și dirijat. A urmat apoi cursuri postuniversitare de dirijat la Academia de Muzică din Viena (1974-1975). Cursurile de măiestrie în arta dirijorală cu celebrul dirijor Sergiu Celibidache, urmate în perioada 1978-1980, la Trier și München, au fost determinante în evoluția sa ulterioară.
A fost dirijor la Filarmonica din Ploiești (1974-1987), dirijor (din 1987) și director adjunct artistic (1987-1990) la Filarmonica "George Enescu" din București, director artistic al Formațiilor Muzicale Radio din București (1992-1999), dirijor șef al orchestrelor radio din 1999. Dirijor oaspete permanent la Orchestra Simfonică Radio Berlin (1981-1993), Mecklenburgische Staatskapekke Schwerin (1979-1990) și Filarmonica din Dresda (1983-1993), Horia Andreescu a susținut, de asemenea, numeroase concerte în peste 20 de țări europene, fiind invitat de orchestre de mare renume internațional. A colaborat cu cele mai mari orchestre, de la London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, Filarmonicile din Amsterdam și Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim și Nagoya, la Orchestrele Radio din Madrid și Leipzig, și a participat la prestigioase festivaluri internaționale.
Horia Andreescu a promovat constant peste hotare creațiile compozitorilor români, în special ale lui George Enescu, la Berlin, Viena, München, Amsterdam, Madrid, sau în Japonia.
Romanian Sinfonietta Orchestra, care a debutat în 2010, este alcătuită din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 15 și 21 ani, selectați la nivel național și pregătiți de maestrul Horia Andreescu.
A semnat peste 50 de înregistrări discografice, dintre care 12 sunt la pupitrul unor importante orchestre din Europa. Alături de alte înregistrări ale dirijorului Horia Andreescu, integrala lucrărilor simfonice George Enescu, realizată pe opt CD-uri pentru firma Olympia — Londra în cooperare cu Electrecord, s-a bucurat de multe comentarii elogioase în presa internațională.
Horia Andreescu a obținut premii la concursurile internaționale de dirijat Nikolai Malko — Copenhaga (1977) și Ernest Ansermet — Geneva (1978), Premiul Criticii la Bienala Muzicii Contemporane — Berlin (1981) și numeroase premii și distincții în România, printre care cel al Uniunii Criticilor Muzicali care l-a declarat Dirijorul anului în 1997. I-au mai fost decernate Ordinul Național Pentru Merit în grad de Mare Ofițer (2000) și Ordinul Național Pentru Merit în grad de Mare Cruce (2006), Premiul UNESCO-România (2003) și Decorația regală "Nihil Sine Deo" conferită de Regele Mihai I (24 octombrie 2012).
La 13 decembrie 2012, Academia Română a acordat premiile acestui for pe anul 2010, dirijorului Horia Andreescu fiindu-i decernată, cu acest prilej, Diploma "Meritul Academic". În 2015, la cea de a V-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreți din România i-a fost decernat un Premiu de Excelență pentru întreaga activitate.
Pianista Elisabeth Leonskaja
Celebra pianistă Elisabeth Leonskaja, ultima "Mare Doamnă a Şcolii Sovietice", cum o numeşte presa franceză, unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii, s-a născut la Tbilisi, în 1945. Cu studii la Conservatorul din Moscova, Leonskaja trăieşte din 1978 în Austria, unde este Membru de Onoare al Konzerthaus, iar în 2006 a fost distinsă cu "Crucea de Onoare a Austriei", Clasa I, pentru serviciile aduse vieţii culturale.
Cunoscută interpretă chopiniană, pianista este renumită pentru rigoarea interpretării. Un rol important în desăvârşirea artei acestei talentate muziciene, câştigătoare încă din timpul facultăţii a concursurilor internaţionale George Enescu, Marguerite Long şi Regina Elisabeta, l-a avut întâlnirea şi apoi prietenia şi colaborarea cu Sviatoslav Richter, care a invitat-o să cânte alături de el în numeroase concerte. Începutul excepţionalei sale cariere în Occident a început cu senzaţionalul recital din 1979, la Festivalul de la Salzburg.
De-a lungul timpului a concertat ca solistă alături de mari orchestre ale lumii: New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Berlin Philharmonic Orchestra, Zürich Tonhalle Orchestra, Gewandhausorchester din Leipzig, sub bagheta unor dirijori prestigioşi ca Sir Colin Davis, Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnanyi, Kurt Sanderling, Yuri Temirkanov. Recitalurile sale de la Paris, Madrid, Barcelona, Londra, Edinburgh, München, Zürich şi Viena au fost tot atâtea evenimente ale vieţii muzicale internaţionale. Numeroasele sale înregistrări cu piese de Brahms, Liszt, Ceaikovski, cele cu Concertele pentru pian de Chopin alături de Filarmonica Cehă, sub bagheta lui Vladimir Ashkenazy, i-au atras premiile Caecillia şi Diapason d'Or.
Revista pariziană Diapason scria: "Drumul lui Elisabeth Leonskaja este un drum pe culmi. Prin autodepăşire, prin exigenţă, pasiune şi inteligenţă, ea se plasează în rândul celor mai mari pianişti ai epocii, alături de o Clara Haskil, de un Lipatti, având în plus modernitate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News