Condamnare Liviu Dragnea, REJUDECARE. CCR, decizie bombă

Curtea Constituțională a României (CCR) a detonat astăzi o bombă uriașă, prin care, potrivit Luju.ro, condamnarea președintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul ”Referendumul” este nulă. 

Amintim că-n dosarul ”Referendumul” Liviu Dragnea este condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Judecătorii care au dispus sentința nu sunt cei care au semnat-o și motivat-o. 

CCR a făcut astăzi publică Decizia 33 din 23 ianuarie 2018 cu privire la obiectele de neconstituționalitate ridicate în legătură cu modificările aduse Legii 304/2004. Una dintre criticile semnalate de către cei care au contestat modificările la CCR se referea la posibilitatea ca foști judecători, care și-au încetat activitatea, să fie încadrați pentru redactarea proiectelor de hotărâri judecătorești. Prevederea introdusă în Legea 304/2004 a fost declarată neconstituțională. Argumentele judecătorilor CCR sunt cele care aruncă în aer condamnarea lui Liviu Dragnea.

Judecătorul care n-a participat la deliberări nu poate semna și motiva hotărârea

Pornind de la cauza ”Cerovsek și Bozicnik împotriva Sloveniei” în care CEDO a subliniat că judecătorii care n-au participat la proces nu pot motiva și semna hotărârea judecătorească pentru că nu pot oferi garanția că s-a realizat o bună administrare a actului de justiție, CCR a subliniat că redactarea și motivarea hotărârii judecătorești nu poate fi făcută decât de judecătorul care a participat la dezbateri și deliberări. În caz contrar, s-ar încălca dreptul la un proces echitabil:

”În situația în care nu judecătorul care a participat la dezbateri și la deliberări este acela care redactează/motivează hotărârea judecătorească, garanțiile pe care Constituția și legea le consacră pentru protejarea dreptului la un proces echitabil, pentru asigurarea unei justiții imparțiale, înfăptuite în numele legii, rămân instrumente declarative, lipsite de efectivitate, inutile”.

CCR a mai precizat că ”motivarea hotărârii judecătorești este un act inerent funcției judecătorului cauzei, constituie expresia independenței sale și nu poate fi transferată către o terță persoană”. 

Cazul pe care s-a bazat CCR, de la CEDO, identic cu al lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul ”Referendumul” de către Completul de 5 al ÎCCJ format din judecătorii Livia Stanciu (președinte), Angela Dragne, Luciana Mera, Livia Zglimbea și Ioana Bogdan. Decizia a fost pronunțată în 22 aprilie 2016. Hotărârea a fost motivată în februarie 2017, nu în 30 de zile, potrivit legii. 

Hotărârea de condamnare, în forma ei motivată, nu a fost semnată de judecătorii care s-au pronunțat. În momentul pensionării, judecătoarele Livia Stanciu și Luminița Zglimbea nu motivaseră hotărârea în forma motivată. Această a fost semnată de către președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, care nu a participat la judecare și este judecător de civil, nu de penal. 

Luju.ro subliniază că toate acestea ar putea însemna că condamnarea lui Liviu Dragnea ar fi nulă, iar procesul trebuie revizuit, la fel ca toate celelalte procese de acest fel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel