Condamnații la moarte din Japonia dau sistemul în judecată. Află în ziua execuției dacă pedeapsa va fi pusă în aplicare

Pexels
Pexels

Execuțiile din aceeași zi cu anunțul lor sunt practica standard din Japonia pe care doi deținuți speră să o schimbe. 

Doi condamnați la moarte din Japonia au deschis o acțiune în instanță împotriva execuțiilor din aceeași zi, scrie BBC. Deținuții condamnați la moarte sunt anunțați cu doar câteva ore înainte de a fi executați. Pedeapsa capitală se aplică prin spânzurare în Peninsula Niponă. 

Avocatul celor doi a susținut că un preaviz atât de scurt este „extrem de inuman”, a spus pentru presa locală.

Practică criticată de grupurile ce apără drepturile omului

Grupurile pentru drepturile omului au criticat de mult această practică, spunând că afectează sănătatea mintală a prizonierilor.

„Deținuții condamnați la moarte trăiesc cu teamă în fiecarezi, fiecare dimineață putând să fie ultima”, a spus avocatul celor doi condamnați la moarte, Yutaka Ueda, potrivit unui raport Reuters. „Guvernul central a spus că acest lucru este menit să-i împiedice pe prizonieri să sufere înainte de execuție, dar aceasta nu este o explicațieviabilă. În străinătate, prizonierilor li se oferă timp să se gândească la sfârșitul vieții lor și să se pregătească mental”, a mai adăugat acesta. 

Nu există timp pentru obiecții

Deținuții au intentat joi o acțiune la tribunalul districtual din orașul Osaka, în ceea ce se crede a fi o premieră, argumentând că preavizul scurt nu le dă timp să depună o obiecție.

Ei au cerut despăgubiri de 22 de milioane de yeni (193.500 de dolari), potrivit avocatului lor.

Există mai mult de 100 de persoane condamnate la moarte în Japonia, dar niciuna nu a fost executată în ultimii doi ani.

Executat după 30 de ani

Deţinutul condamnat la moarte în Alabama, Willie B. Smith III, a fost executat joi seară, a anunţat biroul procurorului general al statului, după ce Curtea Supremă a SUA a refuzat să audieze un recurs pentru cea de-a 11-a oară, relatează CNN. Smith a fost executat prin injecție letală la 9:47 p.m. ora locală în Atmore, Alabama, potrivit biroului procurorului general.

Bărbatul a fost condamnat pentru că a jefuit-o pe Sharma Ruth Johnson, în vârstă de 22 de ani, apoi a forțat-o să intre în portbagajul propriei mașini furate și a împușcat-o mortal în 1991. Anchetatorii spun că Smith a incendiat apoi mașina cu cadavrul lui Johnson înăuntru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel