Întotdeauna pare o idee bună să descoperim alimente și condimente noi. Astfel, nu doar că putem experimenta arome diferite, dar ne putem bucura de beneficiile ingredientelor pe care nu le consumăm în mod obișnuit.
Anumite alimente foarte comune în gastronomie, în alte părți ale lumii, sunt aproape necunoscute în țara noastră. În plus, faptul că nu fac parte din ingredientele pe care le folosim în mod obișnuit pentru gătit face să nu știm întotdeauna cea mai bună metodă de a le introduce în preparatele noastre, dar aceasta este o problemă minoră, deoarece soluția pare simplă: să învățăm rețete noi.
Datorită acestui lucru, putem oferi o șansă multor feluri de mâncare noi care ne ajută să descoperim arome noi și să găsim condimente care pot da preparatelor noastre un gust complet diferit, așa cum se întâmplă cu komezu, care nu doar că ajută la prevenirea îmbătrânirii, dar este folosit și pentru pierderea în greutate. Tipic pentru bucătăria japoneză, este cunoscut și sub numele de oțet de orez.
S-ar putea să crezi că nu ai gustat niciodată komezu, deoarece este folosit de obicei pentru alimente marinate, mezeluri și chiar tocănițe, dar adevărul este că este mai cunoscut decât credem, deoarece este folosit și pentru a da sushi-ului gustul său caracteristic prin amestecarea cu orezul. Komezu este un oțet obținut din orez fermentat, cu un gust mai blând decât alte tipuri de oțet, asemănător cu oțetul alb, dar mai dens.
De-a lungul timpului, acest condiment a fost asociat cu anumite proprietăți legate de longevitate și antîmbătrânire, datorită cantității mari de antioxidanți pe care o conține. De asemenea, acționează ca tonic, diuretic și ajută la slăbit, deoarece crește senzația de sațietate și reduce apetitul. Conține vitamine și minerale precum fierul și calciul, dar principalul său beneficiu este că furnizează 20 de tipuri de aminoacizi, atât cei 9 esențiali (pe care corpul nu îi poate sintetiza și trebuie obținuți prin alimentație), cât și cei neesențiali (care sunt sintetizați de corp).
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @alex9500
Datorită conținutului său de acid acetic, komezu ajută la controlul glicemiei și la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride, ceea ce scade riscul de a dezvolta boli cardiace și alte afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, îmbunătățește digestia, favorizează creșterea bacteriilor intestinale benefice, iar proprietățile sale antimicrobiene ajută la îngrijirea pielii.
Dacă dorim să includem oțetul de orez în alimentația noastră, putem profita de numeroasele rețete care îl folosesc, cum ar fi sushi-ul. De fapt, pentru a obține o rețetă perfectă, unul dintre detaliile esențiale este proporția de komezu, care se adaugă în timpul fierberii orezului. Se folosește aceeași cantitate de apă și orez (două căni) și, pentru 400 de grame de orez, se prepară o vinegretă din 65 de mililitri de oțet de orez, 30 de grame de zahăr și 15 grame de sare. Aceasta se încălzește pentru a se integra perfect și se amestecă cu orezul după ce fierberea s-a terminat.
Aceasta este doar una dintre multele opțiuni pe care le avem pentru a folosi acest oțet de orez, pe care îl putem adăuga și în salate sau îl putem folosi la murături. Totuși, este important să nu depășim cantitatea consumată, care ar trebui să fie de aproximativ două linguri pe zi, pentru a evita ca un exces să afecteze nivelurile de potasiu din corp, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu