ONU denunţă refuzul Republicii Belarus de a elibera paşapoarte belaruşilor aflaţi în exil
Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a denunţat decizia Republicii Belarus de a nu mai elibera paşapoarte în străinătate, o măsură ce încalcă drepturile opozanţilor belaruşi forţaţi să plece în exil în alte ţări, informează Agerpres.
Potrivit unui decret semnat luni de către președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, cetățenii belaruși vor putea să obțină sau să reînnoiască un pașaport numai la un "serviciu consular asociat ultimului lor loc de reședință înregistrat" în Belarus.
Această măsură "risca să încalce drepturile a mii de belaruși în exil, inclusiv libertatea lor de mișcare," a reacționat Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului pe platforma socială X (fosta Twitter).
"Nimeni nu ar trebui să se simtă constrâns să se întoarcă (în Belarus) și să riște să fie persecutat. Îndemnăm la o revizuire a decretului în conformitate cu normele internaționale," a adăugat Înaltul Comisariat.
Până acum, belarușii care trăiesc în străinătate puteau să-și reînnoiască pașaportul la un consulat belarus din țara în care locuiesc.
Decretul "vizează să exercite represalii la adresa militanților și apărătorilor drepturilor omului, care au fost constrânși să fugă din țară după alegerile prezidențiale fraudate din 2020," a declarat Dave Elseroad, de la fundația Human Rights House, la Geneva.
"Cei care sunt constrânși să se întoarcă în Belarus, indiferent pentru ce motiv, riscă foarte mult să fie arestați și plasați în detenție arbitrară," a mai subliniat Dave Elseroad.
Marți, cunoscuta opozantă în exil, Svetlana Tihanovskaia, a reacționat deja, îndemnând cetățenii belaruși care trăiesc în străinătate "să nu se panicheze" și să nu se întoarcă în țara lor de origine dacă există riscul persecuției.
"Lucrăm cu țările-gazdă pentru a rezolva situația și pentru a pregăti noul pașaport belarus. Dacă statul își abandonează datoria de a se ocupa de cetățenii săi, o vom face noi!" a scris Tihanovskaia pe platforma X.
Alegerile din 2020 au generat ample proteste și au fost reprimate violent. Din acel moment, sute de militanți, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și cetățeni belaruși obișnuiți au fost condamnați la pedepse grele cu închisoarea sau au fost forțați să fugă din țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News